» Görögország

» Görögország » Észak-Égei-szigetek » Sziget


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Az ókorban Khiosz finom borairól volt híres, a szigetről származó pénzérméken szőlőfürtöt és amforát ábrázoltak.


A Chioszra látogatók többségét a görög nyaralók teszik ki. Pirgi kisvárosának van egy építészeti különlegessége: sok homlokzatot fekete-fehér vakolatfestés díszít. Itt, a sziget déli részén számos középkori falu található, ahol a fa gyantáját, a masztixot rágógumikhoz, italokhoz, lekvárokhoz és kozmetikumokhoz használják. A sziget közepén található a Nea Moni kolostor, amely a világörökség része, nagyméretű mozaikokkal, aranyszínű háttérrel.

A fürdőző nyaralókat Limnos és Volissos vonzza, ahol jól felújított régi házakban szállhatnak meg, és innen gyorsan elérhetik Limnos és Lefkathia öblét. Chios városától öt kilométerre délre található Karfas kiterjedt homokos strandja, négy kilométerre északra pedig Vrondadosban egy sziklaszentély, ahol állítólag Homérosz, aki Chioson született, felolvasott az Iliászból és az Odüsszeiából.

A görög szabadságharc idején a törökök Khiosz szigetén húszezer görögöt gyilkoltak meg. 

Mikisz Theodorakisz az Égei-tengeren fekvő Híosz szigetén született 1925. július 29-én.

 

Masztix

Híosz szigete az egyetlen hely a világon, ahol szüretelik a masztixot, azt a növényi gyantát, amelynek már az antik orvoslás is számtalan hatóerőt tulajdonított. 

A masztixfa (pistacia lentiscus) valójában cserje, mégpedig örökzöld, törzsét vagy ágait megsértve illatos, a levegőn száradó nedv nyerhető belőle: a masztix. Nem keverendő össze a pistacia verával, a pisztáciával, amelynek olajtartalmú magvait fogyasztjuk sózva, vagy használjuk ételek és italok ízesítésére.

A masztixfa az egész mediterrán térségben honos, de gyantája csak Híosz szigetének déli részén buggyan ki a kéreg alól, amit a tudósok a helyi mikroklímának és a térségben a tenger alatt folyó vulkáni tevékenységnek tulajdonítanak.

A masztixot már Hérodotosz is említette műveiben, és előnyös hatásait a görög származású római orvos, Galenus (Galénosz), valamint Dioszkoridész is magasztalta, nem különben kedvelte az idősebb Pliniusz római természetgyógyász is. Az ókori időkben mindent gyógyító csodaszerként tartották számon, amely alkalmas a hasfájás, az égési sérülések kezelésére, a sebgyógyulás gyorsítására, sőt a kígyóméreg hatástalanítására is.

Az antik Róma elegáns dámái már használtak olyan célokra használták, mint például a műszempilla rögzítése, a fogak fehérítése és bőrük ragyogóbbá varázsolására.

A masztix koncentráltan tartalmazza ugyanis a növényvilágban külön-külön előforduló hatóanyagokat. A masztixnak e tulajdonságait és aromatikus hatóanyagait manapság is igen értékeli a keleti konyha- és cukrászművészet. Az ouzo, az ismert görög ital révén, amelynek ízét szintén gazdagítja a masztix, Híosz szigete az ottomán uralom idején például egy sor politikai és pénzügyi kiváltságot élvezhetett.

A masztix, amelyet 50 keleti országba, közük Szaud-Arábiába is exportálnak, és a 100 százalékban természetes bio-rágógumi alapanyagaként is kereskedelmi forgalomba kerül, évente 14,4 millió dollárt hoz annak a kizárólagos termelési joggal bíró 21 falunak, amelyek 1938-óta élveznek monopóliumot a begyűjtésben és a forgalmazásban.Tartomány:Észak-Égei-szigetek
Cím:Chios
GPS: 38° 22′ 32.92734″, 26° 3′ 52.7589″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward