A Giro 8. szakasza. Foligno-Montecopiolo

2014. május 17.

print

A Giro 8. szakasza. Foligno-Montecopiolo

Nacer Bouhanni nyerte a Giro d'Italia hetedik szakaszát, az összetettben továbbra is Michael Matthews vezet, így a rózsaszínű trikó a az övé maradt. Szombaton a Foligno és Montecopiolo közötti 179 kilométer vár a mezőnyre hegyi befutóval.

Nacer Bouhanni nyerte a Giro d'Italia hetedik szakaszát, az összetettben továbbra is Michael Matthews vezet, így a rózsaszínű trikó a az övé maradt. Szombaton a Foligno és Montecopiolo közötti 179 kilométer vár a mezőnyre hegyi befutóval.

 


A május 17-i Foligno-Montecopiolo 8. szakasz lesz az idei Giro első igazi hegyi befutója. A közvetítés az első 100 km után csatlakozik majd be, de a nézők semmiről sem fognak lemaradni: mind három emelkedő még csak ezután fog következni. Először a Cippo di Carpegna 1. kategóriás, majd a Villaggio del Lago 2. kategóriás, végül a Montecopiolo 1. kategóriás, átlagosan 7%-ot emelkedő hegy. A befutó az utóbbin lesz az utolsó három kilométeren, 1235 méter magasban.

 A 8. szakasz


A közvetítés Urbaniaban fog csatlakozni, mely fontos kerámia és majolika központ. Eredetileg Castel delle Ripének hívták, a guelf pártiak (pápa támogatói) szabad városa volt 1277-ig, mikor a ghibellinek (német-római császár pártiak) lerombolták. Guillaume Durand kormányzó építette újjá 10 év múlva és keresztelte át Castel Durantéra. Később a Branceleoni családé lett, majd Urbino grófjainak a kezére került, akik nyári rezidenciának használták. Az utolsó gróf, II. Francesco Maria-t itt temették el, a Palazzo Ducale-ban. A város 1631-ben a pápai állam része lett, ekkor nevezték át Urbiniara, az itt született VIII. Orbán pápa tiszteletére.

 


Urbania


Fontos látványossága a középkori városfal, a Szent Kristóf dóm, a már említett Palazzo Ducale, hol Gerardus Mercator földgömbjeit is őrzik, ki a hengeres térképvetület módszerét dolgozta ki. A térségben számos középkori és reneszánsz természetes múmiát is találtak, ezeket a Chiesa dei Mori templomban tekinthetik meg az érdeklődők.

 


Itteni ételek a Casciotta di Urbino sajt, és a crescia sfogliata di Urbino (piadinához hasonló lapos kenyér, gazdagabb töltelékkel).

 


Montecopiolo-t a 12. században építették Montis Cupiolo néven. Egy legenda szerint Assissi Szent Ferenc itt akart először kolostort alapítani, de a többi barát egy közeli, San Leo-i kolostor építésével voltak elfoglalva, ezért tovább ment. Utoljára még megáldotta a helyet, azóta nem rengett itt a föld.

 

Montecopiolo


Egy másik legenda szerint egyszer a rossz időjárás miatt minden értékes szobrot és más tárgyakat behordtak San Donnino templomába. Este a viharban látták magát a szentet, ahogy egy szobrot emel a feje fölé. Másnap reggel nem volt meg a kegytárgy.

Legfőbb látványossága a 13. századi Montcopiolo kastély, melynek birtoklásáért sokáig folyt harc a guelfek és a ghibellinek közt. A közelben található a Pianacqudio-i híres bükkerdő és a Monte Carpegna síparadicsom is.

 


Ünnepségeket főleg szenteknek rendeznek, köztük Szent Márknak (április 25.) és Szent Annának (augusztus második vasárnapja).

 


Helyi ételek a tacconi gombával (tradicionális tészta fajta babbal), a pecorino di fossa (sajt), a cartoceto extra szűz olívaolaj, a Montfeltro disznózsír, a fekete és fehér szarvasgomba, a polenta fánk, és a szőlős sütemény. Borok a Colli Pesaresi (vörös, fehér) és a bianchello del Metauro (fehér).

 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play