Tour 2014: Arras - Reims

2014. július 10.

print

Tour 2014: Arras - Reims

Lars Boom nyerte a Tour de France 5. szakaszát, melyen a harmadikként célba érő Vincenzo Nibali összetettben megőrizte vezető pozícióját. A verseny 6. napján, csütörtökön Arras és Reims között 194 km vár a mezőnyre.





A holland Lars Boom nyerte a Tour de France ötödik szakaszát, melyen a harmadikként célba érő olasz Vincenzo Nibali összetettben megőrizte vezető pozícióját, és egyben jelentősen növelte előnyét. A verseny hatodik napján, csütörtökön az Arras és Reims közötti 194 kilométer vár a mezőnyre.

 


A nap legfontosabb híre talán, hogy a címvédő, Chris Froome feladta a Tourt. A Lille-i bukása után még kétszer esett (ráadásul még a macskaköves szektorok előtt), másodszorra már nem tudott visszaülni a biciklire. Megpróbálták rábeszélni a folytatásra, de beült a csapatkocsiba, mert nem tudta rendesen fogni a kormányt, és a zuhogó esőben a macskaköves szakaszon nagyon veszélyes lett volna így tovább menni. Nibalié a sárga trikó továbbra is, aki összetettben a megmaradt rivális, Contadorral szemben 2 perc fölé növelte a különbséget. A szakaszt a belkines Lars Boom nyerte, akinek ez élete legnagyobb sikere.

 

Lars Boom


A 6. szakaszon Arras-ből Reims-be tart az útvonal, egy 194 kilométeres majdnem teljesen sík szakasz vár a mezőnyre, mindössze félúton lesz két negyedik kategóriás emelkedő.

 




Thierry Gouvenou, a versenyigazgató a 6. szakaszról: „A macskaköves szakasz után folytatjuk a megemlékezést a háborúról, követve a Somme-i csata helyszíneit és a Chemin des Dames-t, azaz a Hölgyek Útját [az Aisne-i csatákat vívták itt]. Könnyen el tudom képzelni, hogy egy szökés hazaérjen. Igen, ez a szakasz a bátor versenyzőknek kedvez, mert az utolsó kilométereken sok kanyar lesz, és a szél is fontos szerepet játszhat. De ha a mezőny felér, az erős sprinterek győzhetnek, mint Marcel Kittel és André Greipel.”

Arras Pas-de-Calais megye székhelye. Közel van Calais-hoz, Párizzsal TGV vonat köti össze, 45 perc az út. Sok francia névvel ellentétben, a város nevének végén hallatszik az „s”. 45.000 lakóját Arrageois-nak hívják.

 


Arras


A középkorban fontos kereskedő város volt, a Grand Place-on több ezer árus fordult meg naponta. Ma már zenei fesztiválokat tartanak itt, ahol fellépett már Stingtől David Guettán át a Black Eyed Peas-ig szinte mindenki. 2002-ben Johnny Hallyday is koncertet adott a téren, a Dakar Rally megnyitóján. 1991-ben Tour de France szakasz is indult innen, akkor Le Havre-ba tartottak és Thierry Marie szerezte meg a sárga trikót. 2004-ben pedig csapat időfutamot rendeztek.

 


Arras


Egyik látványosság a Vauban Citadella. XIV. Lajos parancsára építették, azzal a céllal, hogy háború idején megvédelmezze a helyieket. Azonban a várost ezután már egyszer sem támadták meg, ezért a lakosság hamar átkeresztelte a „szép haszontalanra” (la belle inutile). Körülötte annak a 2018 embernek őrzi emlékét a Le Mur des Fusillés, fal, akiket a második világháborúban előtte végeztek ki.

Arras központja alatt egy nagy mészkőbánya található. A köveket az egyházi épületek építéséhez használták. A 12. századtól raktárként és borospinceként üzemelt, a második világháborúban bombázás ellen szolgált menedékként.

A város  harangtornyát 1554-ben építették, és tűztoronyként is használták. 1914-ben 69 bomba találta el, ezért teljesen összeomlott, később Pierre Paquet állította fel újra. 2005 óta a világörökség része, a turisták felmászhatnak a tetejére.

Arrasnak egy másik földalatti része is van, a Wellington bánya. Az I. világháborúban a szövetségesek kérték fel az új-zélandiakat, hogy építsenek nekik egy 20 kilométernyi hálózatot, ahol elfér 24 ezer katona. Innen támadták a németeket meglepetésszerűen 1917. április 9-én 17.30-kor.

Van itt a Haagen-Dazs-nak és a Caterpillar-nak is gyára. Női focicsapata a league 1-ben játszik, de mint a környékbeli városokban, nagyon fontos a kosárlabda is.

Specialitásai az Arras kolbász és a le Coeur d’Arras sajt. Híres még a porcelánjairól is.

 


Reims már Champagne-Ardennes régióban található, Marne megyében, 188 ezer lakóját rémois-nak hívják. Nagyon híres a borairól, a pezsgő is erről a területről származik, csak itt van 120 kilométernyi borospince.


Ahol régen a francia királyokat, ott később biciklistákat koronáztak meg: 1947-ben és 1958-ban is itt rendezték a világbajnokságot, utóbbin volt először női szám. Tour szakasz 12-szer volt már itt, utoljára 2010-ben, Alessandro Petacchi nyerte meg. A focicsapatuk Stade de Reims, a Ligue 1-ben játszik, 1955-ben és 1958-ban is Bajnokok Ligája döntőt játszott. Reims-Gueux autóverseny pálya 14-szer rendezte meg a Forma 1-es Francia Nagydíjat.1984-től minden évben a Reims Marathon-t is lefutják a versenyzők.

A leghíresebb látványossága a Notre-Dame, ahol régen a királyokat koronázták, elsőként Klodvig frank uralkodót. A száz éves háborúban elfoglalták az angolok, de Jeanne d’Arc segítségével visszafoglalták. Emiatt minden évben fesztivált rendeznek a szentnek. Koronázásuk idején a királyok a Palais du Tau-ban laktak. Ma mindkettő a világörökség része.

 


Reims


A legrégebbi műemlék a Porte de Mars, egyike a régi városfal négy kapujának. Ez egy nagy diadalív Marsnak, a háború istenének ajánlva. Mozaikjai állatokat és gladiátorokat ábrázolnak.

 


Porte de Mars


Specialitások a pezsgőn kívül a mézeskalács, a Reims-i sonka, és a Clovis (Klodvig) mustár és ecet.

Magáról a régióról, Champagne-Ardenne-ről azt kell tudni, hogy itt találhatóak az Ardennek és innen származik a pezsgő, azaz champagne. Fővárosa a Chalons-en-Champagne, nagyobb városok még Reims, Épernay, Chaumont, Saint-Dizier és Troyes. Franciaország legnagyobb árpa és lucerna termelője, második legnagyobb cukorrépában, hagymában és borsóban, és harmadik legnagyobb búzában és repcében. 282 négyzetkilométernyi szőlőültetvény található itt, és évente 350 millió pezsgős üveget adnak el, ennek 37 százalékát kiviszik az országból.

Mezőny útközben át fog tekerni Bapaume-on. Leginkább egy híres csatáról ismert, amikor Faidherbe nyert a poroszok ellen 1871-ben.

Egy másik állomás lesz Peronne, aminek látványosságai a középkori kastély és az első világháborús emlékművek. Az innen induló és Albert-ben végződő 92 kilométer hosszú Emlékezés Útja a Somme-i csata főbb helyszíneit köti össze.

 


Peronne


Ham a 13. századi erődjéről híres, ahol a későbbi III. Napóleon császárt tartották fogva 1840-ben. Hat évvel később szabadult ki. 1917-ben a németek lerombolták, ma már csak az egyik tornya és a körülötte lévő fal maradt meg.

Chauny egy erős kastéllyal rendelkezett, mely sokáig szolgált a lakosság menedékéül a hunok és a vandálok ellen. A 15. században azonban az angolok, a burgund, a spanyol és az osztrák támadásokat már nem bírta ki, lerombolták. Itt született az 1987-es sárga trikós, Martial Gayant, aki ma az FDJ csapatfőnöke.

A Coucy-Le-Chateau-Auffrique-i kastélyt 920-ben építette Hervé püspök. Ekkor még csak fából állt, majd háromszáz évvel később VII. Enguerrand erősítette meg. 1400-ben a Coucy dinasztiától megvette Orléans-i Louis, így megszilárdította a Valois grófsági címét is. Halála után a burgundok, az angolok és az armagnac-ok harcoltak érte, és egy ostromot is ki kellett állni a százéves háború alatt. XII. Lajos trónra kerülésével királyi birtokká vált. 1652-ben ismét ostrom alá került, mert a helyőrség nem akarta átadni a várat Mazarin bíborosnak a Fronde alatt. A csata után a király elrendelte a kiürítését. A francia forradalom idején elhordták a köveit, ennek Lajos Fülöp király vetett véget. A háborúkban katonák laktak. A 20. század második felében fel akarták újítani, de a kormány úgy döntött, hogy inkább megtartják a „barbárság emlékműjének”, így, ahogy van.

 


Auffrique





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play