Napóleon visszatért Elbáról

2015. március 2.

print

Napóleon visszatért Elbáról

Újrajátszották Napóleon 200 évvel ezelőtti visszatérését Elbáról.Mintegy 200 császárrajongó hagyományőrző korhű viseletekben rendezte meg az eseményt, amelyen a Bonaparte Napóleonnak öltözött Frank Samson francia színész partra szállt több ezer bámészkodó előtt a délkelet-franciaországi Golfe-Juan kopár tengerpartján, és három ágyúlövéssel tisztelegtek előtte.Mintegy 200 császárrajongó hagyományőrző korhű viseletekben rendezte meg az eseményt, amelyen a Bonaparte Napóleonnak öltözött Frank Samson francia színész partra szállt több ezer bámészkodó előtt a délkelet-franciaországi Golfe-Juan kopár tengerpartján, és három ágyúlövéssel tisztelegtek előtte.

 


A történelmi esemény rekonstruálásával vette kezdetét egy 200 állomásos megemlékezéssorozat, amellyel Napóleon visszatérését, száznapos uralmát és waterlooi vereségét idézik fel.

Hat hónapja tartó elbai száműzetéséből visszatérve Bonaparte Napóleon 1815. március 1-jén szállt partra Franciaországban 1200 hű emberével, három napig tartó hajóút után. Ezzel indult úgynevezett száznapos uralma, amely a júniusi waterlooi csatában elszenvedett vereséggel ért véget.

 


Hétfőn tucatnyi korhű jelmezbe öltözött lovas indul Cannes-ból Grenoble-ba, hogy hét nap alatt újra megtegye az Alpokba vezető utat, amelyen a hajdani császár a hatalom visszaszerzésére indult. Március 7-én hét ország jelmezes statisztái játsszák újra Grenoble közelében a laffreyi csatát, az első fegyveres összetűzést Napóleon és XVIII. Lajos katonái között.

A "napóleoni út" volt 1932-ben Franciaországban az első kijelölt, emléktáblákkal és szobrokkal szegélyezett turistaútvonal. A lovascsapat háromnegyedrészt ugyanazon az útvonalon halad, amelyen hajdan Napóleon.

Frank Samson, aki tíz éven át alakította a császárt a napóleoni hagyományok őrzőinek rendezvényén, júliusban adja át a stafétát utódjának, egy belga férfinak. A szabályok szerint az ál-Napóleonnak hasonlítania kell az igazira és tökéletesen kell beszélnie franciául.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play
Hetedhétshop.hu