» Spanyolország

» Spanyolország » Kasztília és Leon » Kasztília


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

La Alberca, a Kasztília és León régióban, gyönyörűen megőrzött építészete miatt ez volt az első falu Spanyolországban, ami teljes egészében műemléki védettséget kapott.
A favázas házak erkélyeiről és ablakaiból nyaranta száz szám csüngnek le a színes muskátlik. A portugál határhoz közeli La Alberca történelmi központjában csak a gyalogosok közlekedhetnek, autóval nem lehet bemenni.

El Marrano de San Antón

La Albercában minden év júniusától a következő év januárjáig, Szent Antal napjáig egy különleges malac örvend tiszteletnek (El Marrano de San Antón).

Minden év június 13-án azonban egy gondosan kiválasztott malacot engednek ki az utcákra, és nagyon vigyázzák minden lépését. Az állat szabadon járhat a középkori település utcáin, és a helyiek is lelkesen köszöntik, etetik, gondozzák a szabadon kószáló malacot, ezen felül még az autósoknak is tekintettel kell lenniük rá.

Ez azonban csak Szent Antal napjáig, azaz január 17-éig tart, amikor egy középkori hagyomány keretében rituálisan levágják az állatot. A múltban a feláldozott malac húsát egy rászoruló helyi család kapta meg, ám az idők változnak: most egy hatalmas tombolán sorsolják ki a nyertest. A jegyekből szerzett bevétel pedig a helyi templomot gyarapítja.

Szent Antal malacának hagyománya a helyiek emlékezete szerint az idők kezdete óta jelen van a városkában, ezt jelzi a templom előtt álló középkori gránit kőmalac is. A hagyomány mára persze jövedelmező idegenforgalmi látványossággá vált, az állatot pedig a környék legnagyobb vállalata, az egyik legnagyobb spanyol húsexportőrnek számító cég, a különleges és tradicionális sonkáiról híressé vált Jamon Iberico választja ki.

A spanyol hagyomány szerint Szent Antal a malacok, a háziállatok és a kedvtelésből tartott apróbb jószágok védőszentje is.Tartomány:Kasztília és Leon
Cím:La Alberca
GPS: 40° 29′ 20.16996″, -6° 6′ 37.75212″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward