» Spanyolország

» Spanyolország » Extremadura


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Piornalban minden évben, január közepén 20 tonna tarlórépaesővel űznek ördögöt Szent Sebestyén napján.
A népi hagyomány eredetét valójában senki sem ismeri, de a helyi szájhagyomány szerint az ördög, a Jarramplas, eredetileg egy tolvaj volt, aki jószágot lopott a falusiaktól. Amikor rajtakapták, büntetésként zöldségekkel dobálták meg, és kikergették a faluból.

Minden évben kétnapos ünnepségen idézik fel ezt az eseményt január 19-én és 20-án. 

A két nap alatt az ördögi külsejű Jarramplasnak többször is meg kell jelennie az utcákon, ezért két fiatal férfi is magára öltheti a látványos jelmezt, amelynek része egy óriási, színesre festett, fából faragott maszk, hosszú szarvakkal és egy színpompás, szalagdarabkákból készült gúnya. 

Mivel a tarlórépa kemény, és a helyiek általában tiszta erőből vágják a Jarramplashoz, a jelmez alatt komoly védőöltözet van.

Az öltözék része a dob, amelyet a Jarramplas folyamatosan és ütemesen ver, miközben répával dobálják őt, mintha ezzel is hergelni akarná ellenfeleit. Nem menekül, hanem táncol, ugrál, szembenéz a dobálókkal.

A Jarramplas szerepének eljátszása igazi megtiszteltetésnek számít, és az 1500 lakosú faluban rengetegen pályáznak is rá: a várólista már 20 évre előre betelt.Tartomány:Extremadura
Cím:Piornal
GPS: 40° 6′ 59.35572″, -5° 50′ 49.71624″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward