Álomutazás a Mont Blanc-ra

2016. február 11.

print Hetedhétország.hu

Álomutazás a Mont Blanc-ra

Már a Skyway Monte Bianco új panorámakilátóhoz vezető utazás sem mindennapi, a kötélpálya üvegkabinjai körbeforognak, fanatasztikus 360 fokos festői látványt nyújtva a Mont Blancra.

Új, futurisztikus Skyway felvonó a Mont Blanc olaszországi oldalán, Courmayeur-ból indul és a 3466 méter magas Punta Helbronner hegyre visz fel. A kétszakaszos kötélpályán két pár 75-80 személyes, kör alakú, üvegfalú panorámakabin közlekedik, amelyek menet közben körbe forognak, így a belsejéből még festőibb látvány tárul a szemünk elé, mintha valahol kint lennénk a szabadban.

A courmayeur-i völgyállomás, a Pontal d’Entrèves 1300 méteren található. A felvonó félúton megáll, ahol a 2172 méter magasan lévő Pavillon du Mont Fréty állomáson az utasokat éttermek és üzletek várják. Itt kell átszállni a felső kötélpálya-szakaszhoz. A Helbronner csúcson elképesztő panoráma tárul elénk. A hegytetőn található új, kristályt formázó kilátóépületből és panorámateraszról többek között látható a 4810 méter magas Mont Blanc, a Monte Rosa, a Matterhorn, a Gran Paradiso és a Grand Combin.

Az 3.466 m magasban található Punta Helbronner végállomástól szó szerint karnyújtásnyira van az olasz államhatár. Innen egy másik, Télécabine Panoramique Mont Blanc nevű felvonóval át is kelhetünk a Géant-gleccserfolyam felett a 3842 méteres Aiguille du Midi nevű sziklacsúcs felé, onnan pedig egy kétszakaszos kötélpályával a francia Chamonix völgyébe.

A 3842 méter magas Aiguille du Midi csúcson épült új kilátó érdekessége, hogy minden oldala és az alja is üvegből készült, semmi sem akadályozza a látványt. Franciául „Pas dans le vide”, angolul „Step into the Void” névre keresztelt üvegkalitka (magyarul „Lépj be az ürességbe”) három oldalfala, mennyezete és alja is 12 mm vastag üvegből készült. Alattunk csak az 1035 méteres mélység tátong. Az építmény állítólag ellenáll a 220 km/órás szélnek is. A látogatók egy papucsot kapnak, hogy ne csússzanak el az üvegpadlón, valamint így lehetőség szerint kíméljék a padló üvegét.

A Mont Blanc az Alpok legmagasabb csúcsa, a hegyen közösen osztozik Olaszország és Franciaország. A határvonalat egy 1860-as egyezmény fekteti le, eszerint egy vízválasztó (hegygerinc) tekintendő a határnak, a nyomvonal azonban nincs pontosan kijelölve. Nemrég egy kisebb határvita alakult ki a Mont Blancnál. A francia hatóságok lezártak  az Óriás-gleccser felé vezető népszerű sétautat, ami pont egy olyan határszakaszon húzódik, ahol nem tudni, ki az illetékes. Az olaszok szerint már az ő területükön épült meg a kapu, és nehezíti a helyzet feloldását, hogy a két ország helyrajzi adatai nem egyeznek. 


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play