Golyóálló üvegfallal tették biztonságosabbá az Eiffel-tornyot

2018. szeptember 21.

print Hetedhétország.hu

Golyóálló üvegfallal tették biztonságosabbá az Eiffel-tornyot

A párizsi Eiffel-torony a világ egyik leglátogatottabb turistalátványossága, az elmúlt 128 évben 300 millió látogató kereste fel. Azért, hogy ez így is maradjon egy 3 méter magas és 6,5 centiméter vastagságú golyóálló üvegfalat húztak fel Eiffel-torony köré az esetleges terrortámadások ellen. 

1,5 tonnás paneljei a Mars-mező és a Szajna felől védelmezik a tornyot, így a Mars-mezőn lévő turisták szabadon rálátnak a toronyra és a mögötte elterülő városrészre.

A torony két másik, hosszanti oldalán több mint 3 méter magas fémkerítés és ütközőbakok védik a látványosságot az esetleges autós támadásoktól. 

A turistalátványosságot a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság óta nem túl esztétikus, fémrácsokból álló kordonok vették körül. Az Eiffel-torony látogatóit a kordonok előtt a biztonsági emberek megmotozták, a csomagjaikat átvizsgálták.

A 2024-es a párizsi nyári olimpiai játékok idejére az Eiffel-tornyot felújítják, korszerűsítik, ezért hamarosan megkezdődik a torony két éves újrafestése, majd a liftek felújítása 2022-ig, majd 2026-ban és 2027-ben ismét festés jön. A teljes felújítás program 2032-ig tart, de a legtöbb eleme el fog készülni készül 2024-ig.

A világ egyik legismertebb építménye, az Eiffel-torony nem volt mindig szürke, a tornyot megépítésekor pirosra festették, tervezője, Gustave Eiffel kérésére. Három évvel később világos narancssárgára változott, aztán 1899-ben enyhén narancsos sárga lett a talapzata, a felsőbb szintek pedig citromsárgák. 1907 és 1954 között sárgásbarna színben tündökölt, majd 1968-ban barnáspiros árnyalatot kapott.

A 324 méter magas torony az 1889-es világkiállításra készült. Évente hozzávetőleg hétmillióan keresik fel, és ezzel a világ leglátogatottabb fizetős műemléke. 

Fotók: toureiffel.paris


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play