A koronavírus miatt Sienában idén elmarad a világhírű történelmi vágta

2020. május 27.

print Hetedhétország.hu

A koronavírus miatt Sienában idén elmarad a világhírű történelmi vágta

Siena vezetése fájdalmas, de szükségszerű döntésnek tartja, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt idén nem rendezik meg a világ egyik leghíresebb hagyományőrző eseményét, a palio lóversenyt.

A történelmi vágta Sienában népünnepélynek számít, amely minden évben a város egész lakossága és a világ minden részéből érkező több tízezer látogató részvételével zajlik, ezért nem lehet biztosítani a kötelező társadalmi távolságtartást.

A középkori eredetű, de rendszeresen 1644-től megrendezett vágta, a palio eredetileg a lovagi tornákon díjként használt selyemszövetet, majd magát a versenyt jelentette. A lóverseny három körből áll, amelyet a város kerületeinek színeiben futó lovak tesznek meg Siena jellegzetes kagylóalakú főterén. Évente kétszer, július másodikán, majd augusztus 16-án rendezik meg Szűz Mária tiszteletére. A feljegyzések szerint nagyon ritkán mondtak le róla: 1723-ban II. Ferdinánd toszkán nagyherceg halálakor, valamint 1855-ben a kolerajárvány idején. Utoljára a második világháború alatt, 1940-ben és 1944-ben maradt el a sienai vágta.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos óvintézkedések miatt először augusztus 22-re és szeptember 22-re halasztották az idei vágtát, de a város vezetése végül a lefújás mellett döntött.

A Toszkánában található város nemcsak a palióról híres, Siena óvárosa az UNESCO a Világörökség része.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play