Különleges betlehem áll a Vatikán karácsonyfája mellett

2020. december 12.

print Hetedhétország.hu

Különleges betlehem áll a Vatikán karácsonyfája mellett

Idén Vatikán karácsonyfája a szlovéniai Kocevje ajándéka. A betlehem,  amelyet ötvenhat nagy méretű kerámia szobor alkotja, a középolasz Abruzzo tartományból érkezett.





A 28 méter magas lucfenyő három napon át utazott a szlovéniai Kocevjéből.

A betlehemi jászol idén az Abruzzo olasz régióban lévő Castelliből, a kerámiaművészet egyik központjából származik. Az 54 figurát 1965 és 1975 között diákok tervezték, munkájukat a helyi pásztorhagyományok ihlették. 

A betlehem nem nyerte el sem a térre látogatók, sem a sajtó tetszését. A gyermek Jézus születését ábrázoló, embernagyságú kerámiafigurák leginkább űrhajósokra hasonlítanak. Az egyik alakot a sajtó a Csillagok háborújából ismert Darth Vadernek nevezte el.

Nem ez az első alkalom, hogy a Szent Péter téri betlehemet bírálatok kísérik. Utoljára 2018-ban adódtak problémák, amikor tengerparti homokból formázták a betlehemet. A homokot a szél és az eső folyamatosan erodálta, ezért az alkotást védőpanelekkel kellett körbe venni.

A betlehemeket a járványhelyzet miatt szabadtéri kiállítóhelyen, a Szent Péter tér oszlopcsarnokában helyezték el.

A karácsonyfa és a betlehem január 21-ig lesz látható.

A Szent Péter téri betlehem-kiállításon pedig magyar kézműves alkotások is láthatók.  A 100 Betlehem elnevezésű kiállítást harmadik éve rendezik meg a Vatikánban.

Szokás szerint a világ mintegy harminc országából több mint száz alkotás érkezett: van közöttük művészi kidolgozású történelmi betlehem és modern feldolgozás, amelyben a gyermek Jézus a vöröskereszt sátrában születik meg a földrengés sújtotta Amatrice város romjai között. Több munka távoli országból érkezett vagy nagyon egyszerű, iskolások készítette alkotás, amely mégis ünnepi hangulatot sugároz.    

Újdonságnak számít, hogy zárt terem helyett a betlehemeket a Szent Péter teret övező oszlopcsarnok egyik szárnyában állították ki. Az oszlopok között épített nyitott faházak ablakaiban láthatók az alkotások. A Vatikán a szabadtéri megoldással érte el, hogy a járványkorlátozások ellenére sem kellett lemondani a betlehem-kiállítást, amelyet máskülönben a múzeumok és kiállítások zárvatartása miatt nem tudtak volna megrendezni.

Magyarország az idén sem hiányzik a római betlehem-kiállításról. A korábbi évekhez hasonlóan most is a Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) által egybefogott kézművesek alkotásairól van szó. A Vatikánban látható hét magyar betlehem között van Kurdi Csilla "Betlehemi éj" című műve, amely a paverpolnak nevezett dekorációs technikával készült.

Szigeti Mónika "Menekülés Egyipomba" című alkotása kukoricacsuhéból és fakéregből készült, különlegessége a színezett kukoricacsuhé. Kaics Julianna "Szent Család" című kompozíciója csuhéból és vesszőből készült. Harsányi Tiborné "Betlehem a Szent Családdal és a három királlyal" alkotása szalmából készült fonással. 

Garamvölgyi Adrienn egy fakereszten ábrázolta Jézus születési jelenetét csuhé figurákkal. Gelencsér Julianna  "A Szent Családot pásztorok látogatják" művéhez terméseket is felhasznált. Czupp Pál Megyei Prima-díjas fafaragó népi iparművész "A Szent Család megpihen" című műve diófából és vadkörte fából készült. A művész fakéregbe helyezte el Mária, Jézus és József alakját.

A kiállítás, amelynek idén Ukrajna a díszvendége, január 10-ig látható.

A Vatikán karácsonyfája egy 28 méter magas lucfenyő, amely három napon át utazott a szlovéniai Kocevjéből.

A karácsonyfaállítás szokását II. János Pál pápa honosította meg 1982-ben. Azóta minden évben más és más országból vagy régióból küldenek fenyőfát a Vatikánnak.

Szlovénia már egy évtizede minden évben felajánlott karácsonyfát a Szentszéknek, amely idén végül elfogadta az ország adományát.

A koronavírus-járvány miatt Ferenc pápa a megszokottnál szűkebb formában tartja meg a hagyományos karácsonyi misét. Arról, hogy hívők milyen formában vehetnek részt az idei szentestén az istentiszteleten, egyelőre a vatikáni sajtóhivatal nem közölt információkat.

Az biztosnak tűnik, hogy a katolikus egyházfő december 24-én este fél nyolctól mutat be misét, vagyis a megszokottnál két órával korábban, a járványhelyzetben este tíztől életbe lépő kijárási tilalom miatt.

Ferenc pápa a szokásos helyszínen, a Szent Péter-bazilikában pontifikálja az interneten is közvetített misét. 

A vatikáni program szerint december 25-én délben Ferenc pápa a bazilikában mondja el ünnepi beszédét, majd karácsonyi Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. Utóbbit a pápa a bazilikának a Szent Péter térre néző lodzsájára szokta elmondani, de Ferenc pápa már húsvétkor is a bazilika belsejében mondta el üzenetét. Így a téren elkerülik az esetleges tömörülést.

 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play