Ken Follett könyvbevételével megment egy gótikus katedrálist

2021. március 16.

print Hetedhétország.hu

Ken Follett könyvbevételével megment egy gótikus katedrálist

Ken Follett 148 000 eurót fordít a Saint-Samson de Dol-de-Bretagne gótikus székesegyház helyreállítására. 

A világhírű walesi írót  a Notre-Dame leégése inspirálta művének teljes jogdíját a dol-de-bretagne-i Szent Sámson-székesegyház renoválására fordítja.

Follett röviddel a párizsi Notre-Dame 2019. áprilisi leégése után rövid elbeszélésben írta le a székesegyház történetét, amelyet megtoldott a katasztrófa utáni saját érzéseivel. A könyv eddig szerte a világon 113 ezer példányban kelt el.

A 148 000 eurót a francia Fondation du Patrimoine kapja, és azt a bretagne-i székesegyház helyreállításának 2,4 millió eurós költségére fordítják.

A katedrális festett üvegablakai a legrégebbiek Bretagne-ban, sürgős védelemre szorulnak, ezenkívül beázik a templom teteje, egyes falrészek pedig megerősítésre szorulnak.

"Nem akartam profitálni a tűzből. Ezen túlmenően ezek az ősi épületek hatalmas örömet okoztak nekem az évek során. Arra inspiráltak, hogy megírjam a Pillars of the Earth-t (A katedrális - Kingsbridge trilógia I.), a legolvasottabb könyvemet”

- idézte a francia média Follett-et, miután kiderült az adomány.

Saint-Samson de Dol-de-Bretagne-t, Saint-Malótól keletre, Szent Sámson tiszteletére építették, aki 548-ban érkezett a területre, és kolostort épített. Dol Bretagne vallási fővárosa lett, katedrálist építettek, amelyet 1014-ben leromboltak a vikingek, majd egy másik katedrálist építettek a helyszínen. 1203-ban az angol János király, akit úgy ismernek Franciaországban, mint Jean sans Terre (Földnélküli János) felgyújtotta a katedrálist. A francia forradalom után az „ésszerűség temploma” lett, majd istálló és raktár. 

Follett elmondta, hogy azért választotta a dol-de-bretagne-i székesegyházat, mert " nincs olyan messze otthonától".

"Szeretném meglátogatni a székesegyházat, szeretném megtudni, hogyan költötték a pénzt a helyreállításra, ezért kényelmes, ha nem élek túl messze" - mondta.

Denis Rapinel, Dol-de-Bretagne polgármestere elmondta, hogy örül az adománynak. "Kicsit olyan, mint a márciusi karácsony, amikor valami leesett az égről. A székesegyház egy szimbolikus épület, amely hozzájárul Dol-de-Bretagne hírnevéhez, de egy 6000 lakosú kisváros számára fontos terhet jelent "- mondta.

„Ken Follett nagylelkűsége elősegíti a felújítási munkák ütemét. Évente 150 000 - 200 000 eurót tudtunk finanszírozni, ez azt jelenti, hogy körülbelül egy évvel korábban bfejeződhetnek a munkálatokok " - tette hozzá. A felújítás várhatóan így 2024-ben fejeződik be.

(Nyitókép: Saint-Samson de Dol-de-Bretagne (c) wikipedia/Farz brujunet)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play