Medve-szurdok: A baleset után csak 2022-ben látogatható újra

2021. július 9.

print Hetedhétország.hu

Medve-szurdok: A baleset után csak 2022-ben látogatható újra

Egy évvel ezelőtt a Mixnitz melletti Bärenschützklamm-szurdokban három ember halt meg egy sziklaomlásban. A szurdok továbbra is le van zárva - kiterjedt védelmi intézkedésekre van szükség.2020. július 8-án a Bärenschützklamm-szurdokban több szikladarab is meglazult, és a Pernegg településhez tartozó közismert szurdok közepén lévő népszerű fotóhelyre zuhant. Két túrázót még aznap holtan találtak meg, egy harmadik halálos áldozatot két nappal később; további kilenc ember megsérült. Egy magyar nő is az áldozatok között volt.

A baleset után egy évvel később még mindig folyik egy polgári per, de az ügyészség már novemberben leállította a nyomozást: "előre nem látható természeti esemény" történt.

A katasztrófa még mindig jelen van

A térségben a baleset egy évvel később is jelen van: a szurdok idén nem tud megnyílni, a Bärenschützklamm a sziklaomlás után zárva marad.

"A végzetes sziklaomlás után először az ösvényeket kellett rendbe hozni, de most már a hivatalosan előírt védőintézkedésekkel kell kiegészíteni" - sóhajtott fel Gerhard Jantscher, az Alpesi Klub Mixnitz szekciójának elnöke az APA osztrák hírügnökségnek adott interjújában: "Reméljük, hogy szeptemberben vagy októberben elkezdhetjük a kivitelezési munkálatokat".

"Először is kiterjedt szerkezeti védőintézkedéseket kell végrehajtani, hatalmas védőrácsokat szerelünk fel" - mondta Norbert Hafner a szurdokot üzemeltető Alpesi Klubtól: "A költségbecslés jelenleg 650 ezer euróra rúg, mivel a szurdok nagyon megközelíthetetlen, sok helikopteres repülésre van szükség.”

Tisztázatlan finanszírozás

A védőrácsok mellett jövő tavasszal a gyalogutakat részben átépítik, az ösvényeket pedig részben áthelyezik. Jantscher a 2022 májusi megnyitást tartja reálisnak. A finanszírozás azonban még nem tisztázott: mindez körülbelül 650 000 euróba fog kerülni - mondta. Az Alpesi Klub Mixnitz szekciójának, mint a szurdok fenntartójának kellene fizetnie, de a testület szerint ezt egyedül nem lehetne megcsinálni. Az elmúlt években a szurdokba szóló belépőjegyekből származó bevételeket nagyrészt az éves karbantartási munkálatokra fordították. Jantscher a turizmus, Stájerország tartomány, szponzorok és mecénások támogatását reméli a most folyó építkezéshez: "A Bärenschützklamm fontos a régió számára" - hangsúlyozta.

Bár a finanszírozás még nem biztosított, bíznak abban, hogy a szurdok jövőre - a 120. évforduló alkalmából - újra megnyithatja kapuit, és a dátumot már 2022. május 1-jére tűzték ki.

Újrapozícionált régió

Különösen a forró napokon a szurdok tökéletes hely a hűsölésre - általában évente 40 000 vendég látogatja meg.

A turisztikai régióból hiányzik a fő vonzerő - mondta Kurt Gruber a Pernegg-Mixnitz turisztikai egyesület részéről.

"Természetesen ezt rendkívül észrevesszük, mert májustól októberig a hétvégék mindig teltházasak voltak a magyar, szlovén, cseh, lengyel vendégekkel, most pedig természetesen teljesen elmaradnak."

Ennek ellenére a vendégéjszakák száma csak négy százalékkal csökkent - mondja Gruber -, mert sikerült a régiót újrapozícionálni.

"Stájerország természeti világai" reményt adnak

A stájer vadászszövetség "Naturwelten Steiermark" (A természet világai Stájerországban) című projektje azonban reményt ad: az Alpesi Klub kiállítási és rendezvénytermekkel, valamint mászófallal rendelkező oktatási központját június 26-án nyitják meg Mixnitzben.

A "Gateway to the Almenland" elnevezésű programmal az a cél, hogy az egynapos turistákból többnapos turisták váljanak a szurdokban, akik aztán egy újabb kirándulási célpont felé vehetik az irányt.

Mintegy 1100 négyzetméteren 30 állomással rendelkező kalandpark, erdei műhely a gyerekeknek és a családoknak, valamint bolt és bisztró várja a látogatókat. Ezenkívül a mintegy 2,5 hektáros területen egy élménypedagógiai tanösvény is indul a szurdokba.

A Bärenschützklamm Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye, a 24 vízesése révén Ausztria legszebb vizes szurdoka. A 350 m szintkülönbségű, egyirányú túra zömmel keskeny fahidakon, 2900 m falépcsőn vezet, másfél óra alatt mászható meg.

Legfrissebb hír a várható nyitásról:

A Medve-szurdok valószínűleg 2022-ben is zárva marad.

(Címlapfotó: Medve-szurdok @ Region Graz/Hans Wiesenhofer)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play