A Le Monde Velence ellen: A turistaáradat kezelésének kemény bírálata

2021. december 7.

print Hetedhétország.hu

A Le Monde Velence ellen: A turistaáradat kezelésének kemény bírálata

A Le Monde című francia napilap hosszú cikkben bírálta a velencei turistaáradat kezelését.

Velence ismét a viták középpontjába került a városba érkező turisták nagy száma miatt. Ezúttal a Le Monde című francia napilap közölt hosszú cikket a lagúnaváros történelmi központjának ellenőrizetlen turistaáradatáról.

Le Monde Velence ellen

A Le Monde című francia napilap hosszú riportban támadja a velencei turisták menedzselését. Különösen azt kifogásolja, hogy a lezárás megszűnésével és számos korlátozás feloldásával a várost először az olasz turisták, majd a szomszédos országokból, például Ausztriából, Szlovéniából és Horvátországból érkező turisták szállták meg.

Nem ez az első eset, hogy a francia újság a városról szóló cikkeket közöl az oldalain. Néhány hónappal ezelőtt egy cikket közölt a nagy hajók velencei áthaladásának kérdéséről, amely szintén kényes téma a város számára.

"Velence, a turisták megfigyelés alatt" - ez a címe annak a legújabb cikknek, amelyet a napokban jelentett meg a francia lap, amiben elítélik, hogy a sok turista kárt okoz a város gyönyörű, de törékeny ökoszisztémájának.

A Le Monde szerint ez évek óta megoldatlan probléma, és a sokak által támogatott ötlet, miszerint a történelmi központba belépődíjat kellene kivetni, azzal a kockázattal jár, hogy Velencét múzeumvárossá változtatják, anélkül, hogy megoldanák az alapvető problémákat.

Velencébe is jönnek a sorompók

A velencei turistaforgalom kezelése évek óta vita tárgya. Úgy tűnik azonban, hogy a jelenlegi vezetés az idei nyári nagyszámú turista után úgy döntött, hogy szabályozza a városba való belépést. A turisták ellenőrzését forgóajtók felállításával és egy adó bevezetésével fogják megoldani. Néhány évvel ezelőtt már kísérleteztek ezzel a rendszerrel bizonyos alkalmakkor, például a karneválon, de aztán a Covid-19 miatt leállt minden.

A terv, amely várhatóan 2022-ben lép életbe, a város belépési pontjain elhelyezett elektronikus kapuk, úgynevezett "forgóajtók" rendszerét foglalja magában.

A központba belépni kívánóknak le kell majd tölteniük egy speciális alkalmazást, amely lehetővé teszi számukra, hogy lefoglalják és befizessék a belépési díjat, más néven "leszállási adót". A lakosok, az ingázók és más különleges kategóriák mentesülnek a díjfizetés alól.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play