Csillagvizsgáló városnak ad otthont az egyik legszebb horvát sziget

2022. március 19.

print Hetedhétország.hu

Csillagvizsgáló városnak ad otthont az egyik legszebb horvát sziget

A strandjairól, szőlőskertjeiről és zajos éjszakai életéről híres sziget, mostantól Dél-Európa első sötét égbolt városának ad otthont.





A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség világszerte több mint 195 helyet jelölt ki érintetlen csillagvizsgáló helynek. Leggyakrabban az olyan vadregényes területeket, mint a parkokat és rezervátumokat akkreditálják, de a szövetség a fényszennyezés csökkentése mellett elkötelezett városokat is elismeri.

Jelsa, Hvar második legnagyobb városa, a festői kikötőváros a legújabb hely, amely elnyerte a Nemzetközi Sötét Égbolt Közösség státuszát; ez az első város Horvátországban, sőt Dél-Európában is, amelyet ilyen minősítéssel láttak el.

Ez azt jelenti, hogy a város a világnak ezen a részén a legjobb csillagászati és bolygómegfigyelési lehetőségekkel rendelkezik, és ez megnyitja az utat az olyan jövőbeli asztroturisztikai események előtt, mint az éjszakai égbolt szafarik, teliholdas túrák, asztrálfotózás és csillagvizsgálati fesztiválok.

Ez nem egyik napról a másikra történt. A város két éve keményen dolgozik azon, hogy igazi csillagleső közösséggé váljon, és a közvilágítás 82%-át környezetbaráttá tette. Emellett a fényszennyezésről szóló előadásokat és rendezvényeket szervezett, és állandó meteormegfigyelő pontot létesített, ami 2021-ben egy új meteorrendszer felfedezéséhez vezetett.

Ennek eredményeképpen a város éjszaka feltűnően sötét, különösen a környező fenyőerdőkben, levendula- és rozmaringmezőkön. Ráadásul az élővilág biztonságosabb, az energiafogyasztás alacsonyabb lett, és az emberek pedig mostantól első osztályú helyekről tekinthetik meg a Tejútat Dél-Európa felett.

"Nagyon örülök, hogy Jelsa sikeresen elnyerte a Nemzetközi Sötét Égbolt Közösség címet, és remélem, hogy ezzel egy lépéssel előrébb jutottunk azon az úton, hogy Jelsa asztroturisztikai célponttá váljon, és hogy Jelsa sötét égbolt-barát turisztikai célpontként márkázza magát" - mondta Marija Marjan, a Jelsa Turisztikai Hivatal igazgatója, aki a csillagvizsgálati kezdeményezést vezette.

Jelsa immár a világ 22 Nemzetközi Sötét Égbolt Közösségének tagja, amelyek közül 15 az Egyesült Államokban található, a többi pedig Kanadában, Dániában, Németországban, Skóciában és az Egyesült Királyságban.


Hvar-sziget

Hvar-szigetet több ízben is a világ legszebb szigetei közé választották.

A tagolt tengerpartjáról, kristálytiszta strandjairól és a szikrázó napfényről, érintetlen természeti szépségeiről, a levendula illatáról, az olíváról és borról elhíresült Hvar évi 2700 napsütése órájával Európa legverőfényesebb szigete.

Látogatás Jelsa városában

A csillagok bámulása közben túrázhat Hvar két legmagasabb hegyén. Jelsa emellett nagyszerű strandoknak és olyan történelmi helyszíneknek ad otthont, mint a 17. századi barokk Szent Mária-kápolna és az i. e. 4. században épült ókori görög Bur erődítmény. Jelsa egykor Dalmácia borfővárosa volt, és népszerű borturisztikai célpont, ahol túrák és borkóstolások indulnak a szőlőültetvényeken keresztül.

(Címlapfotó: Hvar (c) flickr/Sergii Gulenok)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play