Drónozás Olaszországban: Ezekről a szabályokról feltétlenül tudnia kell

2023. július 14.

print MTI/Hetedhétország.hu

Drónozás Olaszországban: Ezekről a szabályokról feltétlenül tudnia kell

Rendőrségen találhatja magát, aki nem tartja be a szabályokat.





A szigorú repüléstilalmi övezet szabályainak megsértése miatt helyeztek vád alá egy turistát, miután Róma központjában egy műemlék tetejébe csapódott a drónja.

A 39 éves argentin férfi a Piazza Venezián röptette a drónját, amikor elveszítette az uralmat a gép fölött, amely a 15. században épült Palazzo Venezia tetejének ütközött. Az épületből hangzott el Benito Mussolini fasiszta diktátor néhány ismertebb beszéde.

A drónt az épület biztonsági szolgálata találta meg, ezután a rendőrség lefoglalta. A turistát a rendőrök feljelentették, mivel nem tartotta tiszteletben a város feletti repüléstilalmi zónát - írta a The Guardian az olasz média tudósításai alapján.

Akik drónnal akarják Rómát filmezni vagy fotózni, azoknak regisztrálniuk kell az olasz polgári repülésért felelős hivatalnál (Enac). A Vatikánban a sok nagy értékű műemlék miatt egyáltalán nem lehet drónt reptetni.

A turisták azonban, úgy tűnik, megfeledkeznek a szabályokról: a múlt héten két mexikói drónja ütközött a pisai ferde toronynak. A testvérpár ellen rendőrök intézkedtek, mert megszegték a toszkán város nevezetes műemléke körüli repülési szabályokat.

2020-ban egy 40 éves lengyel turista drónja csapódott belülről a Colosseum falainak, miután figyelmeztették, hogy az antik amfiteátrumban tilos a drónozás. Tavaly júliusban egy 61 éves férfi ellen emeltek vádat "a közlekedés biztonsága elleni támadás" miatt, miután kétezer méter magasban röptette a gépét Róma fölött.

Szerencsére eddig nem jelentettek károkat a műemlékekbe csapódó drónok miatt. Arról sem tudni, hogy bárkit megbüntettek volna, noha

a drónszabályok megsértésért 516 eurótól (193 ezer forint) 64 ezer euróig (24 millió forint) terjedő bírság szabható ki.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play