Idén is megrendezik a természetbarátok várva várt programsorozatát

2022. június 1.

print MTI/Hetedhétország.hu

Idén is megrendezik a természetbarátok várva várt programsorozatát

Rengeteg különleges lehetőség várja június 6-12. között a Magyar Nemzeti Parkok Hetén a természetbarátokat.





Szentjánosbogár séták, e-bike és kenutúrák, szafari kaland, lápjárás vagy mágikus éjszakai programok - csak néhány a megannyi különleges lehetőség közül, amivel június 6-12. között a Magyar Nemzeti Parkok Hete várja a természetbarátokat.

A nemzeti parkok népszerűsége folyamatosan nő, a látogatói igények és visszajelzések tükrében a programkínálat évről évre erősödik - mára az ökoturizmus legfontosabb letéteményesei.

Évek óta töretlen sikerrel szervezik meg az év legnagyobb ökoturisztikai akciósorozatát, a Magyar Nemzeti Parkok Hetét.

Ebben az időszakban valamennyi nemzeti parkban gazdag programkínálat, izgalmas kalandtúrák, családi programok várják a feltöltődni vágyókat földön és vízen, ingyenesen vagy kedvezményes áron.

Színesen összeállított ajánlataikkal mind az állat- és növényvilág, mind a földtani értékek szerelmeseinek a kedvében járnak.

A rendezvény nyitófesztiváljának - a 25 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében - június 3-6. között Balatonfüred főtere ad otthont, kapcsolódva a Balatoni Hal- és Borünnep programjaihoz. A rendezvényen minden nemzeti park képviselteti magát, bemutatja szerteágazó tevékenységét, éves kínálatát, Magyarország adott régióra jellemző természeti- táji értékeit.

Habár a rendkívüli programsorozat június 12-én véget ér, a nemzeti parkok munkatársai egész évben felkészülten várják látogatóikat akár hajnali madárlesről, napközbeni rövidebb tanösvénytúráról, kihívást jelentő teljesítménytúráról, barlangjaink felkereséséről, vagy éjszakai csillagsétáról legyen szó.

A Magyar Nemzeti Parkok Hete és az éves programkínálatról a nemzeti park igazgatóságok weboldalain, illetve a www.magyarnemzetiparkok.hu/mnph weboldalon találhatnak további információt az érdeklődők.


Észak-Magyarország három megyéjében mutat be értékeiből a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) a Magyar Nemzeti Parkok Hete 2022 sorozathoz kapcsolódva; többek között barlangtúrát, fénycsapdázást és denevérmegfigyelést is szerveznek.

Június 4-én Őserdő-túrára invitálják az érdeklődőket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshutánál: a résztvevők a látványos túra közben megismerkedhetnek a természetes erdőképpel a fokozottan védett, csak engedéllyel látogatható Őserdőben, ahol több mint kétszáz éve nem folyik gazdálkodás. A túra útvonala: Bánya-hegyi elágazó - Három kő - Őserdő - Bánya-hegyi elágazó.

A június 6-i programon az éjszakai élővilágot mutatják be. Salgótarjánban, a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogató Központban várnak mindenkit, akit érdekel a rovarok fénycsapdázása és a denevérek megfigyelése. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ugyanitt régészeti napot tartanak június 10-én, bemutatják az érdeklődőknek a baglyas-kői régészeti feltárás eredményeit.

Szintén június 10-én szervezik az Esztáz-kői-barlangtúrát is. A BNPI közlése szerint a kicsi, de annál látványosabb cseppkövekben bővelkedő barlang a Heves megyei Felsőtárkánytól 3,5 kilométerre, a Gyetra-völgyben nyílik. A barlangban sem villanyvilágítás, sem betonjárda nincs, egy helyen létra segíti a közlekedést. A látogatáshoz sisak, fejlámpa szükséges, amelyet a túravezetők biztosítanak, ezeken kívül csak túraruházatra van szükség.

Június 11-én, szombaton a kaptárkövek közötti sétára várják az érdeklődőket a Borsod megyei Szomolyán.  A Vén-hegy nyugati lejtőjén, a Kaptár-völgyben helyezkedik el a nyolc nagyobb, fülkés sziklára, kőkúpra tagolódó riolittufa-vonulat, Magyarország legtöbb fülkével (117) rendelkező kaptárkő-csoportja. A sziklaalakzatok fülkéinek rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született. A kiépített járóplatformok segítségével minden korosztály számára elérhető a szakvezetett túra.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play