Ennek minden utazó örülni fog: Új metrót avattak Athénban, gyorsabb lett az út a tengerhez

2022. október 11.

print Hetedhétország.hu

Ennek minden utazó örülni fog: Új metrót avattak Athénban, gyorsabb lett az út a tengerhez

Athén belvárosából a pireuszi kikötőbe ezentúl 26 perc alatt lehet eljutni.

Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök október 10-én felavatta az új metróvonalat, amely összeköti Athént a pireuszi kikötővel. A 3-as vonalat hosszabították meg három új állomással, a "Maniatika" és a "Pireusz" megállóval, valamint a "Városi Színházzal".

A meghosszabbítást az Attiko Metro A.E. tervezte a Kulturális Minisztériummal közösen, hogy az építés során feltárt örökségek is helyet kapjanak. Az állomások mellett a fejlesztők három új, utcaszintű teret is építettek, hogy megfeleljenek az új metróvonalon várható növekvő gyalogosforgalomnak.

Mitsotakis miniszterelnök megnyitó beszédében a metró által biztosított közlekedési előnyökre összpontosított. A közlekedési hatóságok sajtóközleménye szerint kifejtette, hogy a személygépkocsik olcsó és gyors alternatívái nélkül nem érhető el jelentős kibocsátáscsökkentés.

Rámutatott továbbá, hogy

mostantól az Athén belvárosából a pireuszi kikötőbe vezető út, amely korábban órákig tartott a zsúfolt athéni utcákon, az új metróval mindössze 26 percig tart. Ráadásul a vonal az athéni repülőtérrel is összeköttetésben áll, így a leendő utazók ezen a tranzitútvonalon keresztül abszolút eljuthatnak egyenesen a tengerhez. A miniszterelnök szerint ez az útvonal körülbelül 55 percet vesz igénybe.

Továbbá, mivel a polgároknak most már olcsó alternatívája van az autóval szemben, a hatóságok úgy vélik, hogy ez a CO2-kibocsátás csökkenéséhez vezethet. Becsléseik szerint a vonal naponta mintegy 132 000 utast szállít majd, ami nagyjából 23 000 autó kivonásának felel meg az utakról. Ez becsléseik szerint napi 70 tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéséhez vezethet.

A miniszterelnököt egy sajtónyilatkozatban idézték, amelyben kifejtette: "Az ország első kikötője megkapja a megérdemelt, gazdag történelméhez méltó pozíciót. A projektnek nagy társadalmi haszna van, mert a tömegközlekedés minden állampolgárt szolgál, de elsősorban azokat az állampolgárokat, akiknek nincs lehetőségük más módon, olcsó jeggyel, biztonságosan közlekedni".

(Címlapfotó: Régi metróvonal Athénban (c) hetedhetorszag.hu)


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play