Ezek az olasz üdülőrégiók korlátozzák az utazókat 2023-ban

2023. április 20.

print Hetedhétország.hu

Ezek az olasz üdülőrégiók korlátozzák az utazókat 2023-ban

Olaszország számos népszerű üdülőhelyén a turisták tömegei gondot okoznak a helyieknek. Ezért most több régió is törvényeket vezet be az utazók korlátozására és a túlturizmus elleni küzdelemre.

Kilométeres tengerpart, hófödte Alpok, bájos halászfalvak és lenyűgöző épületek, plusz gelato és pizza - nem csoda, hogy Olaszország évente több millió látogatót ejt rabul.

Az ország szépségének és népszerűségének azonban árnyoldalai is vannak. Különösen a főszezonban a nyaralók sok régióban zsúfolt utakat okoznak. A nézelődők teljesen ellepik a városokat, és a helyiek lakóhelye szűkössé válik, mivel a lakásokat üdülőházakká alakítják át.

Ezért egyre több régió vezet be törvényeket és rendeleteket a tömegek korlátozására. Portofinóban például a város bizonyos részein már nem szabad megállni nyaralási fotók készítésére, Dél-Tirolban pedig nehéz lehet szállást találni. Elmondjuk, hol számíthat a jövőben korlátozásokra Olaszországban, és milyen előírásokat kell betartania - ellenkező esetben súlyos bírságokra számíthat.

Portofino bevezeti a "vörös zónákat

Portofino, Liguria, Olaszország, Tenger, Kikötő, Csónak

Az egykori halászfalu, Portofino festői, színes házaival, olajfa- és ciprusligetekkel a gazdagok és szépek melegágyának számít. A tengerjáró hajós turisták is szívesen szállnak partra egy napra ezen az idilli helyen.

Portofinót gyakran ellepik, az utazók özönlenek a fotós hotspotokhoz, útközben megállnak, hogy fotókat készítsenek, és dugókat okoznak a szűk utcákon. "Alig költenek itt valamit, de sok kellemetlenséget okoznak" - idézik egy portofinoi étterem tulajdonosát.

Portofino polgármestere, Matteo Viacava "anarchikus káoszról" beszél, amelyet meg kell fékezni. Ezért a húsvéti hétvége óta új rendelet van érvényben. A városközpont és a strandok között mostantól két "vörös zóna" van. Ezekben a zónákban turistaként napközben 18 óráig tilos tartózkodni.

Ha például Portofino főterét, a Piazza Martiri dell'Olivetta-t szeretné meglátogatni, akkor sétálhat, vásárolhat vagy beülhet egy étterembe. Megállni vagy gyülekezni azonban tilos. És ezt be is kell tartania: ha megáll, 65 és 275 euró közötti bírságot kockáztat.

Dél-Tirol korlátozza a vendégéjszakák számát

Braies, Tű, Vadon Élő, Erdő, Dolomitok, Olaszország

Olaszország északi részén, Dél-Tirol a Dolomitok látványos sziklás csúcsaival, álomszép gleccsertavakkal, mediterrán borvidékkel és aranyos tiroli kisvárosokkal hívogat. Ez teszi az Ausztriával határos autonóm régiót keresett turisztikai célponttá. A régióban 2022-ben 34 millió vendégéjszakát regisztráltak.

Az utazók tömegei pénzt pumpálnak a szállodák, nyaralók és éttermek üzemeltetőinek kasszájába, de problémákat is okoznak. Az elmúlt években 400 százalékkal nőtt az Airbnb-k száma a régióban. Ennek következtében a helyiek nehezen találnak megfizethető lakást, és az utakon gyakran hosszú dugók alakulnak ki.

A régió "elérte a tűrőképesség határát" - mondta Arnold Schuler, aki a régió turizmusáért felelős, a CNN amerikai televíziónak. A túlturizmus elleni küzdelem érdekében Dél-Tirol ezért a 2019-es szintre korlátozza a férőhelyek számát.

Hivatalosan alig 23 ezer ágyat regisztráltak 2019-re. A szálláshelyek tulajdonosai június 30-ig jelenthetik a hatóságoknak, hogy az év során ténylegesen hány embert szállásoltak el. Ez alapján aztán megállapítják az ágyak felső határát, amelyet nem lehet túllépni. Aki új szálláshelyet akar nyitni, annak meg kell várnia, amíg egy másik bezár, és a férőhelyeket újraosztják.

De nem ez az egyetlen korlátozás, amely hatással lehet a dél-tiroli nyaralásra. Ha autóval utazik, csak foglalással juthat el olyan kirándulóhelyekre, mint a Lago di Braies gleccsertó. 

Az Alpe di Siusi hegységbe pedig napközben a helyiek és a szállodai foglalással rendelkező vendégek kivételével a magánjárművek számára le van zárva a belépés. A jövőben a rendszert más helyekre is bevezethetik.

Cinque Terre "különleges törvényt" kér

Cinque Terre, Riomaggiore, Olaszország, Falu

Portofinóhoz hasonlóan Cinque Terre öt települése is az olasz Riviérán található. Színes házak és teraszos szőlőskertek szegélyezik Corniglia, Manarola, Riomaggiore, Vernazza és Monterosso halászfalvak meredek szikláit, a kis kikötőkben pedig halászhajók horgonyoznak a mélykék Földközi-tengerben.

A Cinque Terre Olaszország legszebb tájai közé tartozik. A híre már elterjedt: minden évben számtalan látogató árasztja el a világ minden tájáról a szűk utcákat. A sok napi turistán kívül a közeli La Spezia kikötőjéből érkeznek a sétahajós nyaralók is.

Ez ismételten kritikus helyzetekhez vezet - számol be a La Repubblica című olasz lap. A kis halászfalvak elérik infrastruktúrájuk határait. Riomaggiore polgármestere, Fabrizia Pecunia ezért "külön törvényt" sürget a látogatóáradat irányítására és ellenőrzésére. "Különben az évek meg vannak számlálva a turizmus szempontjából" - mondta a "La Repubblicának".

Az olasz kormány most az üdülőházak korlátozását és a rövid távú bérbeadásra vonatkozó szigorúbb szabályokat fontolgatja. Azt azonban még nem tudni, hogy bevezetik-e a korlátozásokat, és ha igen, mikor, és ez milyen következményekkel járhat a Cinque Terre falvaiban töltött nyaralásokra.

A szigetek betiltják az autókat

Procida, Corricella, A Város A Tenger

Meredek lépcsők vezetnek mentazöld, narancssárga, világoskék, rózsaszín vagy sárga színű kis házak mellett, robogók zötyögnek a szűk sikátorokban, kaktuszok, füge- és citrusfák fészkelnek a meredek lejtőkön, és éttermi vendégek ülnek fehér napernyők alatt a kikötőben.

A Nápolyi-öbölben fekvő kis Procida-sziget az olasz hangulat megtestesítője.

Procida még mindig bennfentes tippnek számít, de 10 000 lakosával Európa legsűrűbben lakott szigete. Az üdülési szezonban gyakran elég zsúfolt itt a hely. "Akár 600 ezer látogató is érkezhet hozzánk. Még akkor is, ha csak sétálni jönnek" - mondta Dino Ambrosino polgármester a tg24.sky.it televíziónak.

Éppen ezért március 1. és december 31. között nem közlekedhetnek Procida szigetén a térségen kívül bejegyzett magángépjárművek. Hasonló tilalom van érvényben Lampedusa és Linosa szigetén is.

Giglio szigetén Sergio Ortelli polgármester kevésbé szigorú megközelítést szeretne alkalmazni. A jövőben, ha valaki augusztusban ott nyaral, csak akkor hozhat autót, ha négy napnál tovább marad. Emellett a nyári szezonban 3 eurós, a téli szezonban pedig 2 eurós belépődíjat kell majd fizetni.

10 euró belépődíj Velencébe

Velence városában is terveznek belépődíjat a nyaralóknak. A lagúnaváros festői kis utcácskáival és kanyargós csatornáival, pompás palotáival évek óta nyögi a turisták áradatát. A 2019-es évben állítólag mintegy 25 millióan látogattak el a városba, a legtöbben csak egynapos kirándulásra.

A túlturizmus elleni küzdelemben évek óta vita tárgya a contributo di accesso (belépési adó) bevezetése. A velencei jegyeket nyártól vezetik be. Attól függően, hogy mennyire forgalmas a város, akkor 3 és 10 euró közötti összeget kellene fizetni, ha valaki egy napra szeretné meglátogatni a várost. A szállodai vendégeknek viszont nem kellene belépődíjat fizetniük.

A jegy bevezetésének kezdetét azonban már többször elhalasztották. Így lehetséges, hogy idén nyáron még ingyen utazhat Velencébe - de akkor is tömegével kell majd osztoznia a lagúnavároson.

Szardínián strandokat kell foglalni

Szardínia fehér homokos strandjaival és smaragdzöld vizével abszolút álomstrandoknak ad otthont. Hogy ezek ne tűnjenek el teljesen a turisták törölközői alatt, a sziget keleti részén fekvő Baunei önkormányzata 2023-ra felső határt szabott bizonyos strandokra való belépésre.

Minden nap egy alkalmazáson keresztül lehet foglalni a napi 250 belépő közül egyet. A belépőjegyekért 6 eurót kell fizetni. A sziget északnyugati részén található La Pelosa homokos strandon már régóta érvényben van ez a belépési korlátozás. A belépés ott 3,50 euróba kerül a felnőtteknek, a gyerekek tizenkét éves korig ingyenesen léphetnek be.

Az Amalfi-parton vezetési tilalom van érvényben

Amalfi, Tengerpart, Partvonal, Olaszország, Olasz

Keskeny, kanyargós utak vezetnek végig az Amalfi-parton Dél-Olaszországban, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a meredeken lejtő partvidékre és a Salernói öbölre. A Nápolytól délre fekvő Amalfitana út az egyik legnépszerűbb turistaútvonalnak számít. Nyáron emiatt ott rendszeresen kitör a közlekedési káosz.

A Vietri sul Mare és Positano közötti 40 kilométeres szakaszon a főszezonban évek óta ideiglenes tilalom van érvényben a lakóautók és lakókocsik számára. Tavaly nyár óta az utat ideiglenesen lezárták a normál gépkocsik előtt is.

Június közepétől szeptember végéig minden hétvégén a rendszámtáblán páros végszámmal rendelkező autók páros napokon napközben nem közlekedhetnek. Páratlan napokon a rendszámtáblán páratlan végszámmal rendelkező autók nem közlekedhetnek. Ez a forgalom szabályozását szolgálja, amikor turisták tömegei özönlenek a tengerpartra.

Sorrentóban tilos félmeztelenül sétálni

A Nápolyhoz közeli olaszországi üdülőhely, Sorrento betiltotta a bikinit és a meztelen felsőtestet, és akár 500 eurós (507 dollár) bírságot is kiszabhatnak azokra, akik nem tartják be az új szabályokat.

Nem Sorrento az egyetlen olyan turisztikai központ, ahol ilyen tilalmakat vezettek be. A dél-olaszországi Praia a Mare városában a polgármester kiterjesztette a tilalmat a nem megfelelő ruházatról a városban való mezítlábas járásra is.

Az észak-olaszországi Rapallóban állandó utcai táblák emlékeztetik a látogatókat az öltözködési szabályokra.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play