Átadták a világ legcsúnyább szökőkútját Bécsben - fotók

2023. november 12.

print Hetedhétország.hu

Átadták a világ legcsúnyább szökőkútját Bécsben - fotók

A bécsi szökőkutat "csúnyasága" és költségei miatt is kifogásolják.





Az osztrák fővárosban a modern bécsi vízrendszer 150 éves fennállásának emlékére épített szökőkút heves bírálatokat váltott ki "csúnyának" és túlzott költségeknek vélt kialakítása miatt.

(c) wiener.gv/Wiener Wasser/Zinner

Az 1,8 millió eurós szökőkutat a Michael Ludwig polgármester vezette városvezetés rendelte meg, és Alexander Van der Bellen elnökkel együtt október 24-én avatták fel. 

A mindössze nyolc hónap alatt megvalósult szökőkút a Helmut Zilk Park bejáratánál, a Gudrunstraße és a Sonnwendgasse sarkán található.

A szokatlan szökőkutat - amely 33, körben ülő humanoid szobrot ábrázol - a provokatív bécsi művészcsoport, a Gelatin készítette, miután a "vízért mint értékes erőforrásért való közösségi felelősséget" szimbolizáló tervük meggyőzte a zsűrit.

Míg a hivatalos szervek üdvözölték a szökőkút "rendkívüli, a valóság által inspirált" tervezését, amely ügyesen közvetíti az "összetartozás" kulcsfontosságú érzését, a kritikusok az interneten adtak hangot haragjuknak a szökőkút művészi tulajdonságai miatt.

A figurákhoz a betonkeverékeket a Bécsi Műszaki Egyetem speciálisan fejlesztette ki. Az öntőformákhoz különböző technikákat alkalmaztak, többek között egy üreges formát vágtak polisztirolba fűtőszál segítségével.

Az X-en, a korábbi Twitteren a Culture Critic nevű fiók által közzétett bejegyzést, amely a szökőkút kialakítását és az adófizetőknek okozott hatalmas költségeket kifogásolta, már több mint 7,6 millióan látták.

Más megdöbbent internetezők a "legrondább szökőkútként" emlegették a műalkotást, amit valaha láttak, sőt egyesek még egy Michelin-emberre emlékeztető figurát is felfedeztek a szobrok között.

A jobboldali Szabadságpárt keményvonalas vezetője, Herbert Kickl a szociáldemokratákat hibáztatta, amiért "rontják" Bécs imázsát azzal, hogy egy "luxus szökőkutat" építenek "csúnya... figurákkal", ami szerinte azt mutatja, hogy a párt "teljesen el van szállva".

Bécs modern vízrendszerét - amely az Alpok zöldellő erdeiben folyó patakokból származó érintetlen vizéről híres - 1873-ban hozták létre az Osztrák-Magyar Monarchia idején, hogy friss vízzel lássa el a várost az olyan betegségek leküzdése érdekében, mint a kolera.

(Címlapfotó: Michael Ludwig polgármester és Alexander Van der Bellen szövetségi elnök átadják a jubileumi szökőkutat(c) wien.gv/C.Jobst/PID





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play