» Horvátország

» Horvátország » Dubrovnik-Neretva » Dalmácia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A dalmát tengerpart legrégebbi arborétuma egyben a "Trónok harca" Királyvárának kertje is.


1494-ben egy Ivan Marinov Gučetić-Gozze nevű nemesember nyári villát építtetett és gyönyörű kertet alakított ki birtokán Trstenóban, egy Dubrovnik melletti kis halászvárosban. Mind a villa, mind a botanikus kert hamarosan a reneszánsz humanizmus központjává vált a horvát városban.

A kert arborétuma 70 hektáron terül el az Adriai-tengerre néző területen, és ez a legrégebbi arborétum a dalmát tengerparton. Több mint 300 növény- és fafajnak ad otthont, köztük számos egzotikus fajtával. A gyűjtemény csúcspontja két ritka keleti platánfa, amelyek mintegy 150 láb magasak és több mint 500 évesek.

Ezek az ősi fák azonban azzal a kockázattal járnak, hogy az arborétum új hírneve háttérbe szorul. A Trónok harca rajongói a park különböző helyein felismerhetik a Királyvár palotakertjét a tévésorozat 3. és 4. évadából. Különösen a park közepén található egy festői pavilon, amely a Tyrell család kedvenc találkozóhelyét, a tengerre nyíló kilátást keretezi.

A reneszánsz kert és villa mellett a parkban található egy neoromantikus kert is, amelyet a 19. század végén építettek.

A reneszánsz kert és a villa mellett a parkban található még egy 19. század végén épült neoromantikus kert, egy olajfaliget, egy bambuszliget és egy vízvezeték, amely egy gyönyörű szökőkutat táplál. Az eredeti reneszánsz szökőkutat 1736-ban barokk nimfaeummá alakították át, amelynek középpontjában egy nimfákkal körülvett Neptunusz-szobor áll. Az olajfaligetben található egy malom is, amelynek olajsajtolói megmaradtak abból az időből, amikor még aktívan használták őket.

Az arborétum májustól októberig reggel 7-től este 7-ig, novembertől áprilisig pedig reggel 7-től délután 4-ig tart nyitva.Tartomány:Dubrovnik-Neretva
Cím:Trsteno
GPS: 42° 42′ 50.14512″, 17° 58′ 35.2614″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward