» Horvátország

» Horvátország » Vukovár-Szerém » Szlavónia


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Vinkovci látnivalói.


Vinkovci - amely 20 kilométerre van Vukovártól és 40 kilométerre Eszéktől - Európa egyik legrégibb városa. Archeológiai leletek bizonyítják, hogy az újkőkorban, 9 ezer évvel ezelőtt már lakott volt.

Vinkovci és körzete az antik időkben római város volt, amelyet az első század elején Hadrianus császár alapított. Ez volt a harmadik legnagyobb település délkeleten, vagyis Szlavóniában, Szerémségben és Baranyában, a Pannonia Secundában. A hely két római császár, Valentinianus (321-375) és Valens (328-378) szülőhelye.

Vinkovci ókori római neve Colonia Aurelia Cibalae volt, forgalmas kereskedelmi és kézműiparos központ.

IV.-V. századi bazilika maradványai Vinkovciban

Egy IV. vagy V. századi kora keresztény bazilika maradványaira bukkantak horvát régészek Délkelet-Szlavónia legnagyobb városa, Vinkovci közelében. 

A terület a Duna és a Száva folyó között már 8500 éve lakott volt. A római korban a Cibaliae nevű város feküdt Vinkovci helyén, majd a III. században püspöki székhely volt, Szent Eusebius és Szent Polion lakhelye, és a most feltárt bazilika - feltételezések szerint - Szent Polion temploma volt.

Az archeológusok geofizikai módszerekkel, georadarral, magnetométerrel, mikroszeizmikus mérésekkel találták meg fél - két és fél méter mélységben a föld alatt mintegy 15 ezer négyzetméter területen a kora keresztény komplexumot, a nagy templom falait és a kísérő objektumokat, így a nyolcszögletű keresztelő medencét valamint több sírt.

Hrvoje Vulic, a horvát régészcsoport vezetője szerint ezekkel a korszerű eszközökkel kapavágás nélkül földeríthető, hogy mi húzódik a mélyben. Emlékeztetett a kiváló vinkovci archeológusra, Josip Bunsmidre (1858-1929), aki a mostani lelőhely közelében nagy mennyiségű követ, téglát tárt fel, valószínűleg a Polion templomhoz tartozó maradványokat.

A 90-es években a délszláv háború konzerválta a lelőhelyet, mert a közelében húzódott a frontvonal és megközelíthetetlen volt később is, mert aláaknázták a területet és csak három éve kezdődhetett újra a régészeti feltárás a területen - tette hozzá Vulic.

A vezető régész megjegyezte, hogy a talált anyagok, így a márvány is megerősíti, hogy a terület a mediterrán kultúrkörhöz tartozott. Vinkovciban tártak föl a római korból való, mintegy 50 darabos ezüst luxus étkészletet is.Tartomány:Vukovár-Szerém
Cím:Vinkovci
GPS: 45° 17′ 18.15756″, 18° 48′ 16.28928″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward