» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén » Miskolc


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Miskolcon a város egyedi adottságai miatt mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb élményeket. Akár fürdőzne, múzeumot, várat látogatna, gasztronómiai különlegességekre vágyna vagy felfedezné a Bükk szépségeit – Miskolc mindenre pont jó.


Miskolc nevét először 1245-ben említik a történelmi okiratok, a mai város sok kis településből jött létre.

A kultúra és a gasztronómiai iránt érdeklődőknek a történelmi Avas-hegyet is magában foglaló belváros nyújt kikapcsolódást. Fürdőzésre a miskolctapolcai üdülőterületen az Európa-hírű Barlangfürdőben és a strandfürdőben várják a vendégeket. A középkor hangulatát idézi meg az impozáns Diósgyőri vár, mesébe illő élményt ígér a Tündérkert. A vadregényes Lillafüred pedig az aktív turizmus kedvelőinek és a romantikus szerelmeseknek kínál felejthetetlen emlékeket.

Avas

Az Európában egyedülálló, a város szívében található pincesoron az Avas hegy oldalában több mint 800 pince és borház található, sok közülük több száz éves. Itt található Miskolc két emblematikus építménye, az Avasi református műemléktemplom és az Avasi kilátó is.

Avas már az őskorban is lakott volt, feltételezések szerint az őskőkori Szeleta-kultúra korában élt ember állandó lakhelye volt.

Miskolc már a török idők előtt is jelentős, Aszaló és Bükkábrány községek által határolt szőlő-és bortermelő vidék volt, és a XIX. század elejéig virágzó nemzetközi borkereskedelem központjaként ismerték. A főként lengyel borkereskedők, exportőrök egyik legfontosabb beszerző bázisaként lettek világszerte ismertté az avasi pincékben érlelt minőségi borok.

A miskolci másfél ezer pincéből 800 az Avas-hegyen található. A többségében - oldalágakkal együtt - fél kilométer hosszú pincék, az előttük lévő pincegádorok, présházak a második világháború előtti korszakban élték fénykorukat, s akkor különleges hangulatot árasztva, nemcsak a borkereskedelem, hanem a magyar polgári élet kulturális központjaivá váltak.

Jelentős magyar írók, politikusok, tudósok is rendszeresen az avasi pincékben találkoztak, borozgattak, miközben az ország egészéről nyilvánítottak véleményt, befolyásolva a jövőt is.

A hegy szőlő- és bortermelése, a kiskocsmák, polgári találkozóhelyek hanyatlása véglegesen 1945 után kezdődött. A pompás, ma is gyönyörű pincék is megvannak.

Avasi kilátó

A nagyszabású felújításra váró, közismert miskolci épületet hatvan évvel ezelőtt építették és adták át, ám az 1963. augusztus 20-i avatóünnepséget megelőzően fél évvel, már január 15-én felkapcsolták a reflektorokat a szerkezetkész építményen.

Ezzel a korabeli sajtó szerint első ízben villantak fel egy új, modern Miskolc fényei

Avasi Arborétum

A kertben összesen hatszáz növényfaj közel ezer egyede tanulmányozható.

Miskolc belterületén, az Avas délkeleti lejtőjén elterülő Avasi Arborétumot Adorján Imre főorvos kezdeményezésére kezdték el telepíteni 1986-ban. Ekkor a város másfél hektáros területet bocsátott az arborétum kialakításához. A terület fekvését, éghajlatát, mikroklímáját és talaját figyelembe véve hazánk leggazdagabb tűlevelű-gyűjteményét telepítették ide.

Mindszenti templom

A mai város sok kis településből "nőtt össze", ezek egyike volt Mindszent. A feltételezések szerint már ekkor, tehát a XIII. században állt egy román stílusú templom az Avas dombjának oldalában. Hiteles okmány ugyan nincs erről, de a hagyomány úgy tartja, hogy a templomot Szent István tiszteletére építették.

A tatárdúlás utáni újjáépítés idejét homály fedi, de volt Miskolcnak temploma, ugyanis az egri káptalani levéltár 1332-ben hozzá tartozóként tartja nyilván a miskolci parókiát; egy Rómában őrzött kódex pedig 1335 tájáról feljegyzi, hogy Miklós - Miskolc papja - befizette a pápai adót. Ha pap volt, templomnak is kellett lennie, s az bizonyos, hogy Zsigmond király kiváltságlevelében, 1411-ben - amelyben a papválasztás jogát Miskolc tanácsának és polgárságának adományozza - a templomra mint nemrég építettre hivatkozik.

A mai Mindszenti templom helyén - 1507-ben - Miskolc akkori határán egy kápolna mellett állt a szegények kórháza, később itt épült fel a mindszenti templom jelenlegi formájában, de tornyok nélkül. A templomot 1744-ben szentelték fel és 1761-ben mellette rakták le az új ispotály alapkövét.

A hatalmas barokk templom ma a város központi plébániája.

Pannon-tenger Múzeum

Földtörténeti és természettudományi múzeum.

Miskolci Állatkert

Az állatkert öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyedét mutatja be a látogatóknak.

2021-ben befejeződött a Miskolci Állatkert és Kultúrpark ökoturisztikai fejlesztése, a új fogadóközpont épült és létrejött a Száhel bemutató épület oroszlán- és sivatagihiúz-kifutóval, valamint felújították a tigrisházat. 

A miskolci állatkert 1983. augusztus 20-án nyitotta meg kapuit még Miskolc Városi Vadaspark néven. Az intézmény azóta is folyamatosan fejlődik, az állatállomány is rendszeresen bővül, most azonban története egyik legnagyobb fejlesztését mutathatja meg a közönségnek.

Az új fogadóközpont immár komplex szolgáltatásokkal várja az állatkert vendégeit, akik két új főlépcsőn és a mozgáskorlátozottak részére kialakított rámpán keresztül közelíthetik meg az épületet. A mostani fejlesztés másik kiemelt eleme az úgynevezett Száhel bemutatóház lett. A 200 négyzetméteres komplexumban igazi "sivatagi-show" kel életre, látható lesz ott oroszlán, de helyet kapnak a Száhel övezet más ragadozó fajai is, mint a sivatagi hiúz. Az épületben emellett kialakítottak egy belső madárröpdét, ahova leopárdteknősök is kerülnek, hogy a terület életközösségének minél teljesebb képét mutathassák be.

Lillafüred

A Miskolc melletti Lillafüred a 300 méter tengerszint feletti magasságban található klimatikus gyógyhely. (részletek)

Diósgyőri vár

Diósgyőr királyi székhelyként I. (Nagy) Lajos idején vált igazán jelentőssé, aki a várat pompás, gótikus királyi várkastéllyá építette ki. (részletek)

Miskolctapolca

1934-ben üdülőhellyé nyilvánították az akkor még Miskolctól különálló települést, ami gyors virágzásnak indult. Miskolctapolcán az őspark, a csónakázó tó és Európa egyetlen természetes barlangfürdője egyedülálló élmény.

A Barlangfürdővé kialakított Tavas-barlangot a víz évezredek alatt vájt ki a kemény mészkősziklákból. Az Európában egyedülálló Miskolctapolca Barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürödni, élvezni a tiszta, minden szennyeződéstől mentes levegőt. Sokan esküsznek a Barlangfürdő gyógyhatására is, ami elsősorban a kellemes, gyógyító barlangi klímának, valamint a meleg karsztvíznek köszönhető.  A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké - nem éri el az 1000 milligramm/litert sem - így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni. A barlangon kívül, a közel 3,6 hektáros parkosított strandterületen a hat, élményelemekben gazdag medence található.

Miskolctapolcai Strandfürdő. Miskolctapolca első, nyitott strandja 1923-ban épült, amelyet folyamatosan és többször korszerűsítettek, bővítettek.

Ellipsum élmény- és strandfürdő. 2021-be egy új, évszaktól függetlenül használható fürdőkomplexum jött létre, ahol több mint 5000 négyzetméternyi alapterületen három tematikus fürdőcsarnok, hat beltéri és két kültéri medence, három óriáscsúszda és számtalan további vízi attrakció szolgálja ki a fürdőzőket. Az Ellipsum élmény- és strandfürdő legnagyobb különlegessége a 66 méter hosszú virtuális valóság csúszda, amelyen csúszás közben egy speciális szemüvegen keresztül, négyféle lehetőség közül kiválasztható virtuális világ tárul a csúszdázók elé.Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Miskolc
GPS: 48° 6′ 11.34108″, 20° 47′ 24.7146″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward