» Magyarország

» Magyarország » Borsod-Abaúj-Zemplén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Miskolcon a város egyedi adottságai miatt mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb élményeket. Akár fürdőzne, múzeumot, várat látogatna, gasztronómiai különlegességekre vágyna vagy felfedezné a Bükk szépségeit – Miskolc minderre pont jó.


Miskolc nevét először 1245-ben említik a történelmi okiratok, a mai város sok kis településből jött létre.

A kultúra és a gasztronómiai iránt érdeklődőknek a történelmi Avas-hegyet is magában foglaló belváros nyújt kikapcsolódást. Fürdőzésre a miskolctapolcai üdülőterületen az Európa-hírű Barlangfürdőben és a strandfürdőben várják a vendégeket. A középkor hangulatát idézi meg az impozáns Diósgyőri vár, mesébe illő élményt ígér a Tündérkert. A vadregényes Lillafüred pedig az aktív turizmus kedvelőinek és a romantikus szerelmeseknek kínál felejthetetlen emlékeket.

Avas

Avas már az őskorban is lakott volt, feltételezések szerint az őskőkori Szeleta-kultúra korában élt ember állandó lakhelye volt.

Miskolc már a török idők előtt is jelentős, Aszaló és Bükkábrány községek által határolt szőlő-és bortermelő vidék volt, és a XIX. század elejéig virágzó nemzetközi borkereskedelem központjaként ismerték. A főként lengyel borkereskedők, exportőrök egyik legfontosabb beszerző bázisaként lettek világszerte ismertté az avasi pincékben érlelt minőségi borok.

A miskolci másfél ezer pincéből 800 az Avas-hegyen található. A többségében - oldalágakkal együtt - fél kilométer hosszú pincék, az előttük lévő pincegádorok, présházak a második világháború előtti korszakban élték fénykorukat, s akkor különleges hangulatot árasztva, nemcsak a borkereskedelem, hanem a magyar polgári élet kulturális központjaivá váltak.

Jelentős magyar írók, politikusok, tudósok is rendszeresen az avasi pincékben találkoztak, borozgattak, miközben az ország egészéről nyilvánítottak véleményt, befolyásolva a jövőt is.

A hegy szőlő- és bortermelése, a kiskocsmák, polgári találkozóhelyek hanyatlása véglegesen 1945 után kezdődött. A pompás, ma is gyönyörű pincék is megvannak.

Avasi Arborétum

A kertben összesen hatszáz növényfaj közel ezer egyede tanulmányozható.

Miskolc belterületén, az Avas délkeleti lejtőjén elterülő Avasi Arborétumot Adorján Imre főorvos kezdeményezésére kezdték el telepíteni 1986-ban. Ekkor a város másfél hektáros területet bocsátott az arborétum kialakításához. A terület fekvését, éghajlatát, mikroklímáját és talaját figyelembe véve hazánk leggazdagabb tűlevelű-gyűjteményét telepítették ide.

Mindszenti templom

A mai város sok kis településből "nőtt össze", ezek egyike volt Mindszent. A feltételezések szerint már ekkor, tehát a XIII. században állt egy román stílusú templom az Avas dombjának oldalában. Hiteles okmány ugyan nincs erről, de a hagyomány úgy tartja, hogy a templomot Szent István tiszteletére építették.

A tatárdúlás utáni újjáépítés idejét homály fedi, de volt Miskolcnak temploma, ugyanis az egri káptalani levéltár 1332-ben hozzá tartozóként tartja nyilván a miskolci parókiát; egy Rómában őrzött kódex pedig 1335 tájáról feljegyzi, hogy Miklós - Miskolc papja - befizette a pápai adót. Ha pap volt, templomnak is kellett lennie, s az bizonyos, hogy Zsigmond király kiváltságlevelében, 1411-ben - amelyben a papválasztás jogát Miskolc tanácsának és polgárságának adományozza - a templomra mint nemrég építettre hivatkozik.

A mai Mindszenti templom helyén - 1507-ben - Miskolc akkori határán egy kápolna mellett állt a szegények kórháza, később itt épült fel a mindszenti templom jelenlegi formájában, de tornyok nélkül. A templomot 1744-ben szentelték fel és 1761-ben mellette rakták le az új ispotály alapkövét.

A hatalmas barokk templom ma a város központi plébániája.

Pannon-tenger Múzeum

Földtörténeti és természettudományi múzeum.

Miskolci Állatkert

Az állatkert öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyedét mutatja be a látogatóknak.

Lillafüred

A Miskolc melletti Lillafüred a 300 méter tengerszint feletti magasságban található klimatikus gyógyhely. (részletek)

Diósgyőri vár

Diósgyőr királyi székhelyként I. (Nagy) Lajos idején vált igazán jelentőssé, aki a várat pompás, gótikus királyi várkastéllyá építette ki. (részletek)

Miskolctapolca

1934-ben üdülőhellyé nyilvánították az akkor még Miskolctól különálló települést, ami gyors virágzásnak indult. Miskolctapolcán az őspark, a csónakázó tó és Európa egyetlen természetes barlangfürdője egyedülálló élmény.

A Barlangfürdővé kialakított Tavas-barlangot a víz évezredek alatt vájt ki a kemény mészkősziklákból. Az Európában egyedülálló Miskolctapolca Barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában, a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben fürödni, élvezni a tiszta, minden szennyeződéstől mentes levegőt. Sokan esküsznek a Barlangfürdő gyógyhatására is, ami elsősorban a kellemes, gyógyító barlangi klímának, valamint a meleg karsztvíznek köszönhető.  A 30°C-os víz és a barlang klímája gyógyhatású, főként ízületi betegségek esetén ajánlott, de mivel sótartalma alacsonyabb, mint a gyógyvizeké - nem éri el az 1000 milligramm/litert sem - így korlátlan ideig lehet benne fürdőzni. A barlangon kívül, a közel 3,6 hektáros parkosított strandterületen a hat, élményelemekben gazdag medence található.

Miskolctapolcai Strandfürdő. Miskolctapolca első, nyitott strandja 1923-ban épült, amelyet folyamatosan és többször korszerűsítettek, bővítettek.

Tartomány:Borsod-Abaúj-Zemplén
Település:Miskolc
GPS: 48° 6′ 11.34108″, 20° 47′ 24.7146″

Még nem érkezett hozzászólás!

Régióválasztó

arrow_upward