» Magyarország

» Magyarország » Nógrád


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Pásztó látnivalói.


A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak.

Zsigmond király 1407-ben adományozott városi kiváltságlevelet Pásztónak, a projekt erre a múltbéli eseményre büszkén visszatekintve szeretné Pásztót a térség megkerülhetetlen turisztikai célpontjává tenni a városi ranghoz méltó programokkal és élményekkel.

A Pásztó - Zsigmond király városa című, várhatóan 2023 júliusára befejeződő projektre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán - 100 százalékos támogatási intenzitás mellett - 383,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az önkormányzat.

A fejlesztés két egymást kiegészítő alapeleme a turisztikai tartalom- és szolgáltatásfejlesztés, valamint az ennek fizikai feltételeit biztosító infrastrukturális beruházás. A turisztikai tartalomfejlesztés keretében több egymást kiegészítő és erősítő szolgáltatást terveznek megvalósítani a meglévő pásztói programkínálat kibővítésével.

Létrehozzák a város Zsigmond király korabeli történelmi hagyományait és értékeit bemutató állandó kiállítást, és ehhez kapcsolódóan középkori tematikájú fesztiválokat és rendezvényeket szerveznek. Ez illeszkedik a város hagyományos, nagysikerű Zsigmond-napi rendezvényéhez - mutattak rá, hozzátéve: ezt bővítik ki a középkori piaccal és játszóházzal, a korabeli mesterségek bemutatásával vagy középkori sör-, gasztro- és zenei fesztivállal.

A középkori tematikájú rendezvények mellett más művészeti és kulturális jellegű kiállításokat, egyéb társadalmi eseményeket, különböző előadásokat, konferenciákat, filmvetítéseket is terveznek.

A fejlesztés azt is célozza, hogy megalapozzák Pásztó turisztikai kiindulópont jellegét. Ennek központi eleme, egy geocaching központ révén a GPS-es célmeghatározást játékosan, középkori "kincsesládát" keresve tanulhatják meg az idelátogatók.

A pásztói központból túraútvonalak indulnak, célba véve a környék nevezetességeit, így Hollókőt, Ipolytarnócot, a mátraszentistváni síparkot vagy a Mátra természeti látnivalóit, ezzel is megnövelve az itt eltöltött időt.

A fejlesztés további eleme a turisztikai attrakcióknak és rendezvényeknek helyet adó új helyszínek és látványosságok kialakítása.

Az infrastrukturális beruházás központi részeként a történelmi városrészben található Csohány Kálmán Galéria és Gaál István emlékház épületét újítják meg. Az emlékházat egy a műemléki környezetbe illeszkedő, de mégis modern, 80 főt befogadó, több mint 170 négyzetméteres rendezvényházzá bővítik, benne előadótermet is kialakítanak. A felújított Csohány Galéria állandó interaktív kiállításnak ad majd helyet.

Szabadtéri installációként egy gravírozott üvegpanel készül a ciszterci kolostor környezetében található középkori templomrom valamikori méreteinek és látványának bemutatására, vizuálisan kiegészítve a megmaradt épületromokat.

A rendezvényház kertjében kültéri látványelemként egy térkőbe vésett, nagyméretű "iránytűs térképet" alakítanak ki. Ez a körbejárható és vizuálisan is megragadható orientációs pont amellett, hogy a térbeli eligazodást segíti, átfogó képet is ad a térségben található kulturális, turisztikai és egyéb látványosságokról.

A minél több látogatót befogadni képes kültéri rendezvények lebonyolításának érdekében az épületek között közösségi teret hoznak létre, emellett térburkolattal borítják a közlekedő felületeket és utcabútorokat is elhelyeznek. A harmonikus környezet megteremtése érdekében csaknem 500 négyzetméteren zöldfelület-építés és parkosítás is megvalósul.

Elkészült a Varázsvölgy Pásztón

Elkészült a "Varázsvölgy", a Nógrád vármegyei Pásztó interaktív turisztikai attrakciója: bemutathatóvá tették a középkori malmot, szabadtéri színpadot építettek, nyílt közösségi teret alakítottak ki és felújították a Rajeczky-házat is.

Az interaktív turisztikai komplexumot több helyszínen, a Pásztói Múzeum és Romkert közvetlen közelében alakították ki.

Rekonstruálták a műemlék malmot, a Szent Imre téren lévő üres telkeken pedig fogadóépületet hoztak létre, amely a látogatók számára információt nyújt a város és a környék látnivalóiról. A fogadóépület és a Szalai malom között sétány épült, amely lehetőséget ad helyi mesterségek bemutatására, kiállítások, vásárok rendezésére.

Felújították továbbá az 1989-ben Pásztón elhunyt Rajeczky Benjamin zenetörténész és népzenekutató, ciszterci szerzetes egykori lakóházát; a város első díszpolgárának emlékkiállítását 1992-ben nyitották meg. A közelben kávézó épült, az épületek mellett kialakított teraszról a teljes műemléki terület belátható.     

A turisztikai komplexumhoz kapcsolódik egy mobiltelefonos applikáció, amely bemutatja a Romkert nevezetességeit, a ciszterci kolostort, az "oskolamester" házát, valamint az Üveghutát.Tartomány:Nógrád
Cím:Pásztó
GPS: 47° 55′ 15.92904″, 19° 41′ 59.40708″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward