» Egyesült Királyság

» Egyesült Királyság » Wales » Wales


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Ynys Enlli az első olyan hely Európában, amely elnyerte a Nemzetközi Sötét Égbolt Menedék minősítést.


Sötét égbolt: A walesi sziget az első menedékhely Európában.

Egy észak-walesi szigetet hivatalosan is elismerték, hogy a világ egyik legjobb éjszakai égboltjával rendelkezik.

A Llŷn-félsziget mellett fekvő Ynys Enlli (Bardsey-sziget) lett az első olyan hely Európában, amely megkapta a Nemzetközi Sötét Égbolt Menedék minősítést.

A világ 16 másik, a Föld legtávolabbi és legsötétebb helyeként elismert helyszínéhez csatlakozik.

Walesben már számos sötét égbolt-védelmi terület és rezervátum található, de a szentélynek nyilvánított területek sokkal ritkábbak, és szigorúbb kritériumokat támasztanak az éjszakai égbolt minőségével kapcsolatban.

Ynys Enlli a Llŷn-félsziget csúcsától két mérföldre található, és elhelyezkedése és földrajzi adottságai miatt az Egyesült Királyság egyik legsötétebb helye.

A szigeten található hegy hatékony akadályként szolgál, amely korlátozza a szárazföldről érkező fényt. A legközelebbi nagyobb fényszennyezés Dublinból érkezik, amely több mint 112,6 km távolságra van az Ír-tengeren túl.

A 20 000 szent szigeteként ismert szigeten a 6. század óta kelta és keresztény kolostorokat alapítottak. Azonban bizonyítékok arra utalnak, hogy már a bronzkorban is lakott volt.

Ma egy kis közösségnek ad otthont, akik a földet művelik és halásznak. A szigeten 10 nyaralóház is található, a látogatók március és október között látogathatják a szigetet.

Ynys Enlli új, sötét égbolt státusza a fényszennyezés világszerte tapasztalható folyamatos növekedésével párhuzamosan jött létre.

Az elmúlt 12 évben az éjszakai égbolt minden évben 10%-kal világosodott, ami egy nemrégiben készült globális tanulmány szerint azt jelenti, hogy egy olyan területen született gyermek, ahol 250 csillag volt látható, 18 évvel később ugyanott valószínűleg kevesebb mint 100 csillagot látna.

Tanulmányok kimutatták, hogy milyen hatással van az alvásunkra - és következésképpen az egészségünkre -, és milyen zavaró hatással van az éjszakai vadon élő állatokra. A víz alatti hatásokra is van bizonyíték; a tengerparti városok mesterséges fénye a tengerfenék nagy területeit teszi ki a potenciálisan káros fényszintnek.

A sötét égbolt szószólói szerint azonban ennek nem kell így lennie. Még a városi területeken is segíthet energiát megtakarítani és visszahozni a természetes sötét éjszakai égbolt ragyogását, ha a világítást körültekintőbben irányítják, és ha a lámpákat kikapcsolják, amikor nincs rájuk szükség.

Magyarországon is léteznek úgynevezett csillagoségbolt-parkok, hazánkban a Bükki Nemzeti Park, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Zselici Tájvédelmi Körzet érdemelte ki ezt a megnevezést.

A sötét égbolt rezervátum ennél is magasabb fokozatnak számít, amelyet a világon összesen 16 helyszín tudhat magáénak.Tartomány:Wales
Cím:Ynys Enlli
GPS: 52° 45′ 24.8112″, -4° 47′ 18.96677″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward