© Hetedhétország - Minden jog fenntartva!
Impresszum - Kapcsolat - Partnerek - Médiaajánlat - RSS - Adatvédelem
Ismered a spagetti carbonara "igazi" eredeti receptjét? Fogadjunk, hogy nem!
2023. december 20.

Ádáz vita robbant ki a pasta carbonara eredeti receptje miatt.
A tésztaétel, amelynek mártása pirított guanciale-ból, tojássárgájából, reszelt pecorino sajtból és borsból készül, a római konyha egyik klasszikusa. Gyakori vitapont a tejszín használata, amelyet egyes eretnek szakácsok a krémesség érdekében használnak - de az eredeti receptben nincs helye!
Olaszország egyike azon országoknak, amelyek elsősorban konyhája miatt olyan népszerűek. A világ legjobb ételekkel rendelkező országainak aktuális rangsorában is Olaszország áll az első helyen. Nem meglepő, hogy az olasz konyha a lakosok büszkesége és öröme. Ha eredeti receptjeikről van szó, általában kompromisszummentesek.
Luca Cesari tud egy-két dolgot az "eredetiségről": a bolognai kulináris történész és szakácskönyvek szerzője. Azt állítja, hogy 1954-ből származó első fennmaradt spagetti carbonara főzési utasítással találkozott. Két egészen meglepő összetevőt tartalmaz. Vagy másképp fogalmazva: rengeteg dinamitot.
A carbonara rövid története: ma már feltételezik, hogy a recept 1944 után, a szövetségesek olaszországi inváziója idején született. Állítólag az olasz konyhakultúra és az amerikai katonák importált fejadagjainak kombinációja volt, amely tojásport és szalonnát tartalmazott. Erről bővebben a 2013-ban megjelent "La Cucina Romana e del Lazio" című könyvben olvashat.
Most Cesari történész azt állítja, hogy a "Cucina Italiana" című magazinban bukkant rá a carbonara első főzési utasítására. Az állítólagos eredeti recept némi hasonlóságot mutat az általunk ismertekkel. A megsárgult füzetben azonban a pecorino juhsajt helyett svájci Gruyere sajt szerepel összetevőként, és állítólag fokhagyma (!) is szerepel benne. Cesari megfőzte a receptet, és az eredményt az Instagramon mutatta be. Arra valószínűleg nem számított, ami ezután történt.
A spagetti carbonara "igazi" eredeti receptjével a séf úgy tűnik, megsértette követőit. Ez persze nem indokolja az agresszív és ellenséges kommenteket. Az olyan kommentek, mint a "Hagyd abba ezt a hülyeséget" és a "Leégeted magad ezekkel a rágalmakkal" a legártalmatlanabbak közé tartoznak. Luca Cesarit néha a lehető legváltozatosabb módon sértegetik a posztja miatt.
Ő maga továbbra is nagyon higgadt marad. "Nem az én hibám, ha ez volt a carbonara eredeti receptje" - mondta a történész a Reutersnek. Sőt, már tervez egy másik potenciális szenzációt: egy videót az "1800-as évekbeli hagyományos nápolyi pizzáról - kagylóval".
Az olaszok nem titkolják, hogy ádázul védik eredeti receptjeiket. Ennek hátterében az a szándék áll, hogy megőrizzék konyhájuk és asztali kultúrájuk, aminek érdekében az "Accademia italiana della cucina" állami intézmény, amely mintegy 40 év után először változtatott a bolognai szósz közjegyzői receptjén.
Délelőtt 11 óra után nincs cappuccino, nincs ananász a pizzán - Alberto Grandi olasz gazdaságtörténész már régen túlzásnak találta a kulináris szabályok merev betartását. Gyakran kivívta honfitársai haragját azzal, hogy megkérdőjelezte az állítólagos kulturális javak tényleges eredetét.
A mostani vita persze igazi szemfényvesztés a számára. A Reuters szerint saját közösségi fiókjában arról beszélt, hogy Olaszországban egy eltúlzott "gasztronacionalizmus" uralkodik, amely megakadályozza, hogy az emberek józanul gondolkodjanak a "konyhával kapcsolatos" dolgokról.
Kapcsolódó hírek
Szellem lett a Chianti megalkotója
Bettino Ricasoli befolyásos ember volt életében, de halála után Chianti lakosait tartotta félelemben. A Chianti bor megalkotója Olaszország leghíresebb szelleme lett.
Firenze az utcai ételek mekkája
Az utcai étkezésnek évszázadok óta hagyománya van Olaszországban. Utcai falatok kaphatóak éttermek kirakatában, kioszkokban, piaci standokon és utcai árusoknál.
Porchetta
A porchetta közép-itáliai étel (Marche, Abruzzo, Umbria, Lazio) fűszeres, egészben sütött disznó. A turisták elsősorban utcai árusoknál, szendvicsként kóstolhatják meg.
Legfrissebb hírek
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Népszerű
- Friss információk 2025: utazási, közlekedési hírek, benzinárak és rendkívüli időjárás
- Gyönyörű gyerekbarát strandok Olaszországban - megmutatjuk a 15 legjobbat
- Lángolnak a hegyek
- Szent Iván-éj – A lángoló folyó
- A nyári napforduló éjjelén legendás hegyi tüzek világítják meg Zugspitzét
- A Napkirály 10 legszebb műve
- Látványos farsangi szokások Ausztriában
- Már 200 éves a „Csendes éj! Szentséges éj!”
- Sikerült megtisztítani a Großglockner alpesi panorámautat a hótól - kiderült, mikortól járható
- Dürer híres nyulának egy macska volt a modellje
Mások épp ezt nézik
hirdetés