» Ausztria

» Ausztria » Wien


Értékeld Te is:

A fiákerek ugyanúgy Bécshez tartoznak, mint a Stephansdom és az óriáskerék. Sok turista számára az jelenti bécsi látogatása fénypontját, ha kocsikázhat a kétlovas hintók valamelyikével.


A fiáker kifejezés eredetileg a francia nyelvből származik, és a párizsi Rue de Saint Fiacre bérkocsi állomására utal. 1720-ban az addig Janschky-kocsiknak nevezett bécsi hintókat átkeresztelték "fiákereknek".

A fellendülés ettől kezdve már megállíthatatlan volt: 1860 és 1900 között több, mint 1 000 fiáker közlekedett Bécsben. A kocsisok gyakran városszerte ismert különcök voltak, akik néha-néha énekesként is felléptek. A mesterség kétségkívül legismertebb képviselője Josef Bratfisch, Rudolf koronaherceg személyi kocsisa volt, aki annak kedvesét, Mary Vetserat 1889-ben Mayerlingbe vitte, ahol mindkettejük élete tragikus véget ért.

A lovak érdekében gyakran ad ki a városháza szigorú szabályokat, amelyek mindig egyre keményebbek lesznek, a megszegésükért kirótt büntetésről már nem is beszélve.

Nyáron, hőségben nem dolgozhatnak, és rövidül a munkaidejük is. Ha a Stephansplatzon 35 Celsius-fokot vagy annál többet mérnek, haza kell menniük a fogatoknak. Az szabályok betartását fokozottan ellenőrzik.

A kocsisnak minden fuvar előtt ellenőriznie kell az állatok alkalmasságát – beleértve az egészségi állapotát is –, amit a menetnaplóban pontosan vezetnie kell. 

A szabályok értelmében csak azt az állatot lehet kocsi elé fogni, amelyik a temperamentumánál és a kiképzésénél fogva különösebb probléma nélkül képes megbírkózni a feladattal. Újonnan munkába állított lovak esetében szakértők vizsgálják meg az alkalmasságát.

Bécsben összesen 375 fiákerló él, az állattartók felvilágosítják az állatvédelemmel kapcsolatos kérdésekre. Ilyen például a szájkosár negatív hatásai, hogy miért nem jó, ha a ló farkát hozzákötik a fogathoz vagy ha rendszertelenül adnak neki enni.

Fiákerállomásokat a város különböző részein találhatunk: a Stephansplatzon, a Heldenplatzon (esetenként a Michaelerplatzon), az Albertinaplatzon, a Petersplatzon és a Várszínháznál.

Rendelhetünk "porcelánszállítást", azaz egy különösen nyugodt és rázkódásmentes utazást, a kocsistól. Korábban így szállították az értékes porcelánt.

A kis kör (kb. 20 perc a belső óvároson keresztül) 55 euróba, míg a nagy kör (kb. 40 perc a Ringen és az óvároson át) 80 euróba kerül. Ezen kívül egyéni utak is rendelhetők közvetlenül a fiákervállalkozásoknál.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Wien
GPS: 48° 12′ 29.42748″, 16° 22′ 25.74804″
Honlap: http://www.wien.info

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward