» Ausztria

» Ausztria » Niederösterreich » Duna mentén


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Donau-Auen Nemzeti Park mocsaras területei mintegy 9.300 hektáron terülnek el Bécstől kelet felé, egészen a szlovák határig. A Duna sárréteit Közép-Európa legnagyobb folyammelléki erdejében a leghatékonyabban gyalog, vagy kenuval játhatjuk be.


A Bécs és Pozsony között elhelyezkedő Donau-Aueni Nemzeti Park Közép-Európa utolsó, nagyobb kiterjedésű lápvilágát őrizte meg. Itt a Duna még mindig szabadon folyik: a folyó a Nemzeti Park életadó köldökzsinórja. A vízszint szélsőséges változásai - néha eléri a hétméteres magasságot is - azt bizonyítják, hogy a vizes élőhely folyamatosan változik és megújul. A Duna így számtalan, nemegyszer igen ritka növény- és állatfaj élőhelyét biztosítja.

Nationalpark Donau AuenNationalpark Donau Auen (c) Österreich Werbung/Stefan Leitner

A Donau-Aueni Nemzeti Park 1996-os megalapításával a terület nemzetközi természetvédelmi területté alakult át. A látogatók számára a park számos programot és tanulási lehetőséget biztosít. A gyönyörű tájat mind szárazföldön, mind vízen is fel lehet fedezni. A látogatók a park őreivel együtt ismerhetik meg a dunai lápvilágot egy gyalogos, kenu- vagy gumicsónak-, avagy kerékpártúra során.

A schlossORTH Nemzeti Park Központjában elsőkézből ismerhetjük meg a lápvilágot: a gyalogtúrák során a látogatók természetes élőhelyükön figyelhetik meg a vizes élőhely állat- és növényvilágát, az európai mocsári teknőst, őshonos kígyókat, különféle kétéltűeket, számtalan halfajt és érdekes rovarokat a méhektől kezdve a szitakötőkön át a pillangókig. Jellegzetes növényekből, őshonos virágokból és impozáns folyammelléki fafajtákból áll össze a helyi növényvilág. A Központ egyik legérdekesebb látványossága a víz alatti obszervatórium, melynek segítségével a látogatók a Duna ártéri élővilágába pillanthatnak be úgy, hogy még csak víz alá sem kell merülniük!

GYEREKEKNEK

A Duna-Auen Nemzeti Parkban számos kaland vár a kis kutatókra. A vízi élőhelyeket változatos programokkal és kirándulásokkal hozzák közelebb a gyerekekhez. Akár egy kiállítás tárlatvezetésén, vagy csónakkiránduláson, túrán vagy medenceprogramon vesznek részt a gyerekek, sok mesélnivalójuk lesz a nagy felfedezések után. Számos dolgot megtudhatnak arról, hogyan óvják a természetet, védjék az állatokat, növényeket és egyedülálló természeti értékeket.

Obere Lobau

Az Obere Lobau a bécsiek kedvelt pihenő- és kirándulóhelye, amely a Duna mentén 36 kilométer hosszan elterülő Donau-Auen Nemzeti Parkhoz tartozik. Az osztrák fővárostól a Morva torkolatáig tartó, 9.300 hektáros nemzeti parkot 1996-ban helyezték védelem alá - ez Közép-Európa utolsó összefüggő ártéri erdője. A tájat a szabályozatlanul folyó Duna ingadozó vízállása alakítja folyton újra. Itt vezet keresztül a 7-es számú borút (Weinwanderweg 07) és a Duna menti kerékpárút is. A bécsiek pedig akár hajóval is kimehetnek a Lobauba, hogy 1-3 órás kirándulás keretében ismerkedjenek meg az ártéri erdők flórájával és faunájával.Tartomány:Niederösterreich
Cím:Lobau
GPS: 48° 11′ 28.65516″, 16° 32′ 41.98477″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward