» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Mozart városa a hellbrunni szökőkutakkal, a Salzach folyón közlekedő hajókkal, Hohensalzburg várával, rengeteg kerékpárútjával tökéletes családi üdülési helyszín.


Az Alpoktól északra fekvő Salzburg kristálytiszta fürdőtavak és fejedelmi hegycsúcsok közvetlen közelében ideális kikapcsolódást kínál az év minden időszakában. Mozart városának egyedülálló barokk építészete, a kultúra és a természet harmóniája már évszázadok óta elbűvöli a látogatókat, 1997-ben pedig a teljes óváros felkerült az UNESCO kiemelten védett kulturális világörökségeinek listájára. Emellett Salzburg évente több mint 4000 rendezvénynek ad otthont, így a parányi város egyben a kultúra igazi metropolisa.

Salzburgot sokan Észak Rómájának tartják. A Salzburgi Hercegséget több mint 1000 éven át a nagyhatalmú hercegérsekek irányították. A világi és egyházi hatalom megtestesítőjeként a hercegérsekek számos különleges kiváltsággal és joggal rendelkeztek, amelyek részben mind a mai napig fennmaradtak. Ez is bizonyítja, hogy a Vatikán után Salzburg volt a legjelentősebb egyházi metropolis. A só- és ércbányáknak, valamint a drágaköveknek köszönhetően Salzburg hatalmas gazdagságra tett szert, amely jelentős mértékben a hercegérsekek élénk építtetői tevékenységében nyilvánult meg. Mintegy 400 évvel ezelőtt láttak neki a grandiózus feladatnak, hogy a várost az Alpoktól északra fekvő területek barokk gyöngyszemévé varázsolják. Az épületek és a városkép kialakításához a pompázatos Róma szolgált mintaként. Ennek köszönhetően olasz mintára és olasz építőmesterek segítségével épültek fel a Salzburgot ma is meghatározó épületek: a dóm, a templomok, a kápolnák, a kolostorok és a temetők. A szinte egymást érő díszes építmények és egyházi épületek, valamint az óváros tágas terei Róma városképére emlékeztetnek.

Salzburg autómentes óvárosában minden világhírű látványosság könnyedén megközelíthető gyalog is.

Mirabell-kastély. A Mirabell-kastély és az azt körülvevő kert lélegzetállító kilátást kínál a város ismertetőjegyére, a fejedelmi Hohensalzburg erődítményre.

Az óváros egyik fő látványossága a Getreidegasse, ahol Salzburg legismertebb fia, Wolfgang Amadeus Mozart is született. (részletek)

Hellbrunni kastély. Mindenképpen szánjon időt a város szélén fekvő, festői parkban található Hellbrunni kastély és világhírű vízi játékainak megcsodálására is. Hihetetlen, de a világhírű vízijátékok látogatói immár 400 éve ugyanazon tréfáknak lehetnek részesei, mint amelyekkel Markus Sittikus hercegérsek mulattatta vendégeit egykor: titokzatos, misztikus barlangok, víz mozgatta figurák és fura szökőkutak szórakoztatják a látogatókat a kastély és a park minden szegletében. A mindössze hét évig tartó hivatali időszaka alatt (1612–1619) Markus Sittikus salzburgi érsekherceg a Hellbrunni kastéllyal egy egyedülálló gyöngyszemet hozott létre Salzburgtól délre. A híres olasz építész, Santino Solari csak három év alatt építette fel a csodás vidéki rezidenciát, amely csillogásban és nagyvonalúságban egyáltalán nem marad el olasz társaitól. A kastély és díszes termei, a varázslatos park, valamint az egész világon egyedülálló trükkös vízi játékok Hellbrunnt a barokk életöröm, a vidám ünnepségek és a kulturális események különleges helyszínévé varázsolták. (részletek)

Hohensalzburg. Hohensalzburg vára Közép-Európa legnagyobb, teljesen épen fennmaradt erődítménye. (részletek)

Mozart szülőháza. Salzburgban született Wofgang Amadeus Mozart, a család legkisebb gyermekeként 1756. január 27-én. A ház harmadik emeleten láthatjuk a Mozart-lakást. A leghíresebb kiállítási tárgyak közé tartozik Mozart gyermekkori hegedűje, koncerthegedűje, klavikordiuma, az ütőkalapácsos zongora és a Mozart család portréi, valamint levelezése. (részletek)

Hangar-7 Red Bull. Aki valami modernebbre vágyik, annak érdemes felkeresnie a Hangar-7 Red Bull bázist. A Hangar-7 mára az avantgárd építészet, a modern művészet és a csúcsgasztronómia szinonimája lett. Az Ikarusba, Ausztria egyik legjobb éttermébe minden hónapban más-más sztárszakácsot hívnak meg, akik vendégszakácsként gondoskodnak a kimagasló színvonalú kulináris élményekről. (részletek)

DómNegyed. Salzburg újdonsága a "DómNegyed", amely 200 év után ismét betekintést enged a hercegérsekek világába. A dóm, a hercegérseki rezidencia és a bencés rendi Szent Péter-apátság különleges múzeumi negyeddé alakult át, amely 15000 négyzetméteren, több mint 2000 lenyűgöző kiállítási tárggyal meséli el Salzburg 1300 éves történelmét. (részletek)

Salzburg Museum. A Neue Residenz második emeleti fényűző pompájú termeiben látható állandó kiállítás Salzburg történelmét, művészeti és kulturális fejlődését mutatja be. A múzeum állandó kiállításán látható egy érdekes festmény, amely 1599-ben ábrázolja Salzburgot. Az olajképet egy kevésbé ismert festő, Philipp van den Bossche készítette 1599-ben. A festmény a várost a közeli Mönchsbergről látva ábrázolja. A festő selyemhímzéssel is foglalkozott, ami hatással volt festői stílusára: alkotásának több részlete is csak mikroszkóppal látható. Az épületek rendkívül részletgazdag, valósághű ábrázolása képet ad a város történelméről. Láthatók a román stílusú dóm 1598-ban leégett romjai, a Kapucinus-hegyen álló kolostor eredetije és a ferences rendi templom is, még mielőtt átépítették és barokk elemekkel egészítették volna ki. (részletek)

Mönchsberg. A városra nyíló fantasztikus panoráma mellett itt talájuk a Salzburgi Modern Művészetek Múzeumát. A múzeum 2004 óta trónol a Mönchsberg tetején, közvetlenül a meredek sziklaszirt mellett, hatvan méterrel a belváros háztetői és az Anton-Neumayr-Platz fölött. (részletek)

St. Péter katakombái. A Mönchsberg falába vájt katakombák a korai kereszténység idejéből származnak. A katakombák 1110-ig Európa legrégebbi kolostorának részét képezték, egykor menedékül szolgáltak Szent Rupertusnak és követőinek. Ezért is tartják e helyet a mai Salzburg bölcsőjének. A katakombák bejárata a temetőből nyílik, a Szt. Péter-temető egyedi elhelyezkedésénél fogva a világ egyik legszebb temetője. A sírok között van Johann Michael Haydn és Nannerl Mozart végső nyugvóhelye. (részletek)

Getreidegasse. Salzburg leghíresebb utcája aranyozott cégérekkel. Megtekintésre érdemesek a XVI-XIX. századból való, részben aranyozott kovácsoltvas cégérek, melyek megjelenési formája feltehetően a középkorból ered.

Salzburg felfedzése kerékpárral. Igazán különleges módja Salzburg felfedezésének, ha kerékpárral vágunk neki a városnézésnek. Az egész várost behálózó kerékpárúthálózat 184 kilométer hosszú és 13 különböző, jól kitáblázott útvonalat foglal magában. Különösen kedveltek a Salzach mindkét partján vezető kerékpárutak, amelyek mentén a kerékpárosok több kilométer hosszan követhetik a folyót akár egészen a Hohe Tauern hegységig. Aki egy rövidebb túrára vágyna, annak érdemes a város déli részén rákanyarodnia a Hellbrunner Alléra, amelyen eljuthat a Hellbrunni kastélyba. Itt megtekintheti a híres Vízijátokat, valamint a kastély szomszédságában található állatkertet.

A hegyikerékpárosokat pedig a Salzburg közelében található Gaisberg és Untersberg mountainbike ösvényei várják.

Salzburgban szükség esetén 12 önkiszolgáló szervizállomás áll rendelkezésre szerszámokkal és kompresszorral. Ezek a szervizállomások ingyenesen vehetők igénybe. A Főpályaudvaron (Südtiroler Platz) található egy kerékpárgarázs, amely összesen 350 kerékpárnak kínál férőhelyet (ebből 130 zárható kerékpártároló). A pályaudvar Schallmoos felőli oldalán 600 kerékpárnak van tárolóhely (ebből 64 zárható kerékpártároló). Emellett számos hotelben kölcsönözhető kerékpár ingyen vagy minimális költségtérítés ellenében.

Salzburg város és környékének részletes kerékpáros térképe beszerezhető (2,50 euró) a Mozartplatzon található turistainformációban, a Mirabellplatzon található trafikokban és a könyvkereskedésekben.

Kávéházak. A városnézés után feltétlenül érdemes ellátogatni a hagyományőrző kávéházak egyikébe, például a Tomaselli kávéházba, amely Ausztria legrégebbi kávézója, vagy a vele szemben található Fürst kávéházba, ahol megkóstolhatjuk a feltaláló ükunokája által kézzel készített eredeti salzburgi Mozart-golyót. Ez egy nagyszerű ajándék Salzburgból, amelyet csak itt lehet megvásárolni.

Karácsonyi vásárok Salzburgban. Nincs még egy időszak, amikor Salzburg olyan mágikus légkört árasztana, mint adventkor. A karácsonyt megelőző hetekben az egész város adventi hangulatban úszik, világhírű adventi vásárok és hagyományőrző rendezvények egész sora várja a látogatókat. Az igazi klasszikusok közé tartozik a Dom- és Residenzplatzon található karácsonyi vásár, amely több mint 525 éves történelmével és mintegy 100 vásári standjával a világ legrégebbi és legszebb adventi vásárai közé tartozik. (részletek)

Tippek a tematikus városnézéshez:

Audioguide-túra német és angol nyelven. 9 euró/4 óra. Mozartplatzról indul (itt lehet kölcsönözni) és a Dómnál végződik (30 állomás).

Sétahajóval a Salzach folyón.

Városnézés fiákkerrel.

A muzsika hangja nyomában (részletek).

Múzeumok gyerekekkel: Haus der Natur, Babamúzeum, Hangar-7, Játékmúzeum, Zoo Salzburg

Még több program Salzburgban ittTartomány:Salzburg
Település:Salzburg
Cím:5020 Salzburg
GPS: 47° 48′ 37.41588″, 13° 2′ 15.486″
Honlap: http://www.salzburg.info

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward