» Ausztria

» Ausztria » Salzburg » Salzburg


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A világ egyik legszebben tervezett és legjobban karbantartott kertjében áll a Mirabell-kastély. A kastély és a kert is szabadon látogatható!


A kastélyt 1606-ban kedvesének, Salome Altnak építtette, akkor még Altenau (Wolf Dietrich von Raitenau érsek) elnevezéssel Salzburg történetének egyik leghíresebb főpapja.

Az érsek minden vágya az volt, hogy az itáliai reneszánsz szépségét sikeresen ültesse át a salzburgi tájba.

Franz Anton Harrach érsek a 18. század elején újraterveztette és átépíttette, mégpedig Johann Lukas Hildebrandttal, a barokk egyik legnagyobb építőművészével, aki csodálatos barokk kastélyt varázsolt belőle. 1818-ban a kastély csaknem teljesen leégett. Az újjáépítés során csak a főhomlokzat és a belső udvar őrizte meg az eredeti barokk látványt.

A kastélyparkot 1690-ben Fischer von Erlach tervezte. A hosszú, négyszögletes virágágyak között gyönyörű márványszobrok bukkannak a látogató szeme elé. Egy kis hidacskán áthaladva a bástyakertbe jutunk. Végül megnézhetjük a legrégebbi német szabadtéri színpadot, a Heckentheatert, amelyet 1704-1718 között építettek.

A kertben találjuk a Madárházat, amely ma kiállítóterem. Az egykori bástyateraszon 1715-ből származó márványtörpéket láthatunk (Zwerglgarten-Törpekert). Ezek a figurák egy olasz ütős labdajáték tartozékai, egykor Salzburgban élt valós személyekről mintázták őket. Zwerglgarten a maga nemében a legrégibb európai szoborparkok egyike. A szobrok untersbergi fehér márványból készültek. A legrégebbiek feltehetően 1691- 92-ből valók. Az eredetileg 28 törpeszoborból napjainkban 17 áll a bástyakertben, amely télen zárva tart.

A Narancs-házban (Orangerie) volt régebben Salzburg Barokkmúzeuma, azonban már elköltözött.

A kastély parkjában nagyszerű játszóteret is találunk (Zauberflöten-Spielplatz).

A kastély legértékesebb részeinek egyike, az angyallépcső nevet viselő, Georg Raphael Donner puttóival és szobraival díszített márvány díszlépcsőház naponta kb. 8-tól 18 óráig tekinthető meg.

A Márványterem: a hercegérsek egykori dísztermét, melyben egykor Leopold Mozart adott hangversenyt gyermekeivel, Wolfganggal és Nannerllel, napjainkban "a világ egyik legszebb házasságkötő termeként" tartják számon. A terem ülések, díszgyűlések és hangulatos hangversenyek (salzburgi kastélykoncertek) színhelye is.
Megtekinthető: hétfő, szerda, csütörtök: kb. 8-16 óráig, kedd, péntek: 13-16 óráig. Ingyenes a belépés!

A kastély többi helyisége a városi kormányzatnak ad otthont, ezek megtekintésére nincs mód.

A Mirabell kert naponta kb. 6 órától sötétedésig tart nyitva.

A sövényszínház: az egyik legrégebbi sövényszínház az Alpoktól északra. Télen zárva.

A télikert: egész évben nyitva 9-16 óráig, a belépés ingyenes.

A törpék kertje télen zárva.

A Mirabell-kastélyból és az azt körülölelő Mirabell-kertből lélegzetelállító, képeslapra illő kilátás nyílik Salzburg jelképére, a fejedelmi Hohensalzburg erődítményre, az óvárosra a Getreidegasséval, ahol Salzburg legismertebb fia, Wolfgang Amadeus Mozart született, továbbá a salzburgi dómra, amely az érsekhercegek több mint 1000 éves uralkodásának impozáns bizonyítéka, valamint az érseki palotára, ahol a látványos érseki képtár és az érseki dísztermek találhatóak.

A belépés ingyenes.Tartomány:Salzburg
Település:Salzburg
Cím:5020 Salzburg, Mirabellplatz 4
GPS: 47° 48′ 19.53144″, 13° 2′ 30.11748″
Honlap: http://www.salzburg.info

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward