» Ausztria

» Ausztria » Wien


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Bécs skót apátsága, a Schottenstift műkincsekben gazdag múzeummal is rendelkezik.


Heinrich Jasomirgott babenbergi herceg 1155-ben alapította az apátságot, és skót szerzeteseket hívott Regensburgból Bécsbe. A római stílusú első apátság eredetileg a város falain kívül épült fel, de tűzvész és két földrengés következtében elpusztult. Az új apátság azután a XV. század közepére készült el.

A XVII. és a XVIII. századra esett az épületkomplexum újjáépítése. Bécs belvárosában, a Freyungon 1648-ra elkészült a pazar kiállítású Schottenkirche és a rá következő évtizedekben felújították a kolostor épületét is. Addigra a skót szerzetesek már régen nem éltek ott, helyükre a XV. század elején német bencések költöztek - a "skót" elnevezés azonban fennmaradt.

Jelenleg 24 szerzetes él a kolostorban, s noha az idős szerzetesek sorra meghaltak, mindig van utánpótlás. Heinrich Ferenczy apát és rendtársainak többsége a II. Vatikáni Zsinat szellemét követi. "Igen nagy súlyt helyezek arra, hogy nagyon nyitott kolostor legyünk, s a légkör nem nagyon konzervatív" - mondta az apát, aki néhány évvel ezelőtt azzal keltett feltűnést, hogy támogatta úgynevezett "viri probati" (hiteles férfiak) pappá szentelését.

Az apátság műkincsekben gazdag múzeuma mellett figyelmet érdemel a 2007-ben 200-ik évfordulóját ünneplő skót gimnázium is, amelybe - csak néhány éve - lányok is beiratkozhatnak. Az elitiskolának számító gimnáziumban V. Károly német-római császár, Wolfgang Schüssel jelenlegi osztrák kancellár, Johann Nestroy író, valamint az ifjabb Johann Strauss mellett sok más híres ember tanult. Nem kell katolikusnak lenni ahhoz, hogy valaki itt tanuljon: a diákok közt éppen úgy vannak evangélikus vallásúak, mint muzulmánok is.

Anyagilag meg éppen nagyon jól áll a kolostor: 11 egyházközséget gondoz, és három helyen mezőgazdasági termelést folytat. Gyümölcsösei mellett megvan még a skótok alapította sertéstenyészet, amelyet átállítottak állatbarát módszerekre. Ezen kívül az apátság birtokai közé tartozik a Bécsi erdő egy része, ahol mozgáskorlátozott gyerekeknek hoztak létre lovaglási lehetőséget, s mindemellett az állami támogatás sem marad el, úgyhogy Ferenczy apát büszkén álltja: egész jól megvan a 850 éves apátság.Tartomány:Wien
Település:Wien
Cím:Freyung 6
GPS: 48° 12′ 43.73064″, 16° 21′ 51.6546″
Honlap: http://www.schotten.wien/

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward