» Görögország

» Görögország » Attika

Héphaiszteion (Ναός Ηφαίστου)


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

Héphaisztosz temploma egy nagyon jó állapotban fennmaradt dór stílusú templom az agora nyugati szélén; szinte teljes egészében egykori állapotában látható ma is.


Héphaisztosz a kovácsok, mesterségek és tűz istene volt; ezért számtalan műhely épült a templom közelében, hogy az isten áldásával dolgozhassanak.

Eredetileg Theseus templomának tartották a régészek, azt feltételezve, hogy ide temették Theseus maradványait; a feliratok azonban erősen Héphaisztoszhoz kötődnek, ezért ma már biztosan Héphaisztosz templomaként tartják számon.

A templom építése i. e. 449-ben kezdődött Periklész újjáépítési tervének részeként, de csak három évtizeddel később fejeződött be, mert a pénz és a munkások a Parthenon építéséhez kellettek.

Jó állapotát annak köszönheti, hogy bár a késő Római Birodalom korában bezárták a pogányüldözés részeként, 700 körül keresztény templommá alakították Szent Györgynek szentelve.

Ennek az új templomnak sem volt szerencséje az évszázadok során: a török uralom idején évente csak egyszer használhatták, Szent György ünnepén, majd 1833. február 21-én végleg bezárták. Miután felszabadítása után Athén 1834-ben a hivatalosan is Görögország fővárosa lett, nem-ortodox európaiak temetkezési helyeként használták, köztük több külföldit is itt helyeztek végső nyugalomra, miután életüket adták a görög szabadságharc sikeréért.

I. Ottó görög király rendelte el, hogy múzeumként használják; majd 1934-ben hivatalosan is visszaállították ókori műemlék státuszát.Tartomány:Attika
Település:Athén
Cím:Ókori agora
GPS: 37° 59′ 2.93748″, 23° 43′ 40.74348″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward