» Görögország

» Görögország » Közép-Görögország


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A Parnasszosz-hegység egy fontos mitológiai hely, amelynek neve idővel szinoníma lett a művészetekkel. Ma már Görögország legnagyobb síterepe üzemel itt, legmagasabb pontja 2457 méter.


 Mitológia

A mitológia szerint nevét Parnasszoszról kapta, Poszeidón és Kleodóra nimfa fiáról, aki a hegyen egy várost alapított egy régebbi, özönvíz által elpusztított település helyére. A városnak a vízzel az újraalapítás után sem volt szerencséje: a lakóknak a hatalmas esőktől még feljebb kellett menekülniük, ahol egy újabb települést alapítottak, Lükoreát.

A Parnasszosz-hegyhez több mitológiai alak, köztük Dionüsszosz, Pegaszosz, a szárnyas ló és Pán, a pásztorok istene is kapcsolható, ahogy Homérosz szerint Odüsszeusz is járt itt fiatalkorában. A legfontosabb mégis Apollón, akinek a Delphoi-i jósda megépítésével nem csak az orákulumot, hanem az egész hegyet szentelték.

Orfeusz, a híres dalnok is itt született és élt anyjával és nyolc Múzsa nagynénjével. Apollón egyszer erre járva (Thália múzsának udvarolva), adott neki egy arany lantot, és megtanította őt játszani.

Ahogy Parnasszoszt Apollónhoz és a múzsákhoz kapcsolták, úgy lett magának a költészetnek, zenének és általában a művészeteknek a szimbóluma. A 19. századi Franciaországban létrejött irányzat, a parnasszizmus a klasszikus elemekhez való visszatérést szorgalmazta, és fontos ideológiája a l’art pour l’art, vagyis a művészet a művészetért gondolat volt. Ahogy a mozgalom alapítója, Théophile Gautier mondta, csak az a szép, ami nem hasznos, mert ami hasznos, az a szükségessége miatt már csúnya. Az irányzat követői közé tartozott Paul Verlaine és Anatole France is. A parnasszizmus fontos hatást gyakorolt a párizsi életre, ami abból is látszik, hogy azt a városnegyedet, amely a költők és művészek törzshelye lett, Montparnasse-nak nevezték el.

 Síterület

A hegységet 1938-ban nemzeti parknak nyilvánították a gazdag növényzete és állatvilága miatt. A lejtőin két síterület, Kellaria (Κελάρια) és Fterolakka (Φτερόλακκα) 1600-2250 m magasságban, amely együtt Görögország legnagyobb síterületét alkotják.

Összesen 16 felvonó működik a területen, a két legnagyobbat Aphroditének és Bacchusnak hívják. 2 élményparkkal, 7 sífutó-, 21 sípályával rendelkezik összesen 34 kilométer hosszan. A leghosszabb pálya 4 kilométer. A síterület különlegessége, hogy síelés közben a tenger is látszik.

Mégy legnehezebb pályáját, a Héraklészt, a Bacchust, az Odüsszeuszt és a Heniokhoszt a Nemzetközi Síszövetség is elismerte, mint versenyhelyszínt.

Nyáron a túrázók veszik át a síelők helyét.Tartomány:Közép-Görögország
Cím:Mount Parnassus
GPS: 38° 32′ 5.58852″, 22° 37′ 19.99416″
Honlap: http://onparnassos.gr

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward