Frida Kahlo-mánia kerítette hatalmába Rómát

2014. március 16.

print

Frida Kahlo-mánia kerítette hatalmába Rómát

Frida Kahlo-divatot indított el a mexikói festőnő Rómában megnyitott kiállítása: könyvek, színházi előadások és ruhák ünneplik a művészetét.

Frida Kahlo-divatot indított el a mexikói festőnő Rómában megnyitott kiállítása: könyvek, színházi előadások és ruhák ünneplik a művészetét.

 


Az olaszországi könyvesboltokat ellepték a festőnő életét és műveit bemutató kötetek. Két római színházban is Frida Kahlo ihlette darab szerepel programon, és a rikítóan színes olasz tavaszi divaton is látszik a mexikói hatás.

 


Hosszú sorok állnak a Quirinale római elnöki palota egykori istállójából kialakított múzeumtermek előtt. A Frida Kahlo (1907-1954) több mint százhatvan festményét és rajzát bemutató kiállítás első látogatója Giorgio Napolitano államfő volt, akit a tárlat kurátora, Helga Prignitz-Poda, Kahlo életrajzírója kísért.

Ez az első Frida Kahlónak szentelt olaszországi retrospektív tárlat, amely a festő teljes munkásságát végigkíséri. Több mint negyven önarckép és arckép szerepel a kiállított művek között. A mexikói, amerikai és európai múzeumokból és gyűjteményekből Rómába érkezett alkotások között van Frida Kahlo első, 1926-os önarcképe, amelyen 19 évesen bársonyruhában örökítette meg magát.

 


Először mutatják be Itáliában az 1940-ben festett önarcképét, amely tövisekkel borítva ábrázolja. A kiállításon láthatók azok a fényképek is, amelyeket egykori szerelme, Nickolas Muray készített róla.
"Frida Kahlo képei a politikai nárcizmus kifejezései: önmagát ábrázolva kora politikai-társadalmi problémáit vitte vászonra. Ezenkívül a nők helyzetének is tükröt állítanak" - nyilatkozta a kiállítás megnyitóján Achille Bonito Oliva olasz művészettörténész.

 


Az érdeklődésre jellemző, hogy a kiállításra már elővételben elkelt 35 ezer belépőjegy. Az augusztus 31-ig nyitva tartó tárlat júliusban és augusztusban este 11-ig várja a látogatókat.

Szeptember 20-tól a Frida Kahlo-mánia - ahogyan az olasz sajtó fogalmazott - Genovában folytatódik a festőnő és férje, Diego Rivera mexikói művész alkotásainak bemutatásával. 

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:

RODIN ÉS KAHLO MŰVEI RÓMÁBAN

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play