Mégsem adták el a kísértet szigetet

2014. június 13.

print MTI/Hetedhétország.hu

Mégsem adták el a kísértet szigetet

A szigeten elmegyógyintézet is működött, ezért Povegliát félelmet keltő legendák is övezik.Megsemmisítette a Poveglia szigetének adásvételéről létrejött megállapodást az olasz állami vagyonügynökség. A velencei szigetet egy olasz vállalkozó akarta megvásárolni 513 ezer euróért.

Nagy értékű földterületről lévén szó az olasz vagyonügynökség hivatala felülvizsgálta a sziget eladásáról májusban Velencében rendezett árverés eredményét és megállapította, hogy a nyertes vevő által felajánlott valamivel több mint fél millió euró (mintegy 150 millió forint) "kevés" Poveglia szigetéért. Így a sziget egyelőre Velence város tulajdona maradt.

A vagyonügynökség szerint az egyik legnagyobb velencei szigetnek számító Poveglia értéke mindezt jóval meghaladja, annál is inkább, mivel beépíthető területről van szó.

A 7,25 hektáros és a hatvanas évektől lakatlan Poveglia szigetét a velencei önkormányzat bocsátotta árverésre. A kikiáltási ár 513 ezer euró volt, ezt egyedül Luigi Brugnaro velencei vállalkozó volt képes állni. 

A szigetért a velencei lakosok is internetes pénzgyűjtést indítottak: 160 ezren csatlakoztak és 420 ezer eurót tudtak összegyűjteni, ami nem bizonyult elegendőnek. A velenceiek azt szeretnék, ha Povegliát zöldövezetként őrizné meg a városi önkormányzat.

A velencei lagúna egyik gyöngyszemének tartott Povegliát a második világháborúig többek között karanténszigetként használták a fertőző betegek és a távolról érkezett hajók legénysége számára. A háború után elmegyógyintézet is működött a szigeten, ezért Povegliát félelmet keltő legendák is övezik. A városi legendák szerint a szigeten még mindig kísért az ott megkínzott emberek szelleme. Állítólag az évszázadok során több százezer embert temettek el a kis szigeten, amit ezért a helyiek csak a Holtak szigeteként emlegetnek.

A teljesen lakatlan területen egy csomó romos, kísértésre tökéletesen alkalmas épület áll rajta – például egy 17. századi templom, egy kórház, egy elmegyógyintézet és egy börtön is. 

Mesélik, hogy az elmegyógyintézet egyik orvosa éveken át kínozta pácienseit, majd öngyilkosságot kísérelt meg, és levetette magát egy toronyból. Ebbe azonban nem halt bele, hanem egy titokzatos szellemköd ölte meg, és azóta persze ő is a szigeten kísért. A kísértetjárta helyekkel foglalkozó Ghost Adventure készítői is felkeresték a szigetet, ahol az egyik műsorvezetőt megtámadta valamilyen gonosz és erőszakos erő.

Poveglia azok közé az állami tulajdonban lévő ingatlanok közé tartozik, amelyeket Olaszország árverésre bocsátott. Az olasz államnak félmillió ingatlana van jelenleg.

A velencei lagúna szigete mellett az északkelet-olaszországi Gradisca d'Isonzo városában álló 15. századi erődöt és egy egykori dél-olaszországi kolostort bocsátott árverésre Olaszország. Az érdeklődők többek közt egy Trieszt szívében álló laktanyára és a híres katolikus zarándokhelyként számon tartott, Loreto központjában lévő rezidenciára is licitálhattak.

Róma a történelmi ingatlanok eladásával az államadósságot csökkentené, valamint alkalmazkodna az európai uniós költségvetési irányelvekhez.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play