Mindenki láthatja Leonardo láthatatlan festményét

2014. szeptember 26.

print MTI

Mindenki láthatja Leonardo láthatatlan festményét

Hosszas restaurálással alakok, részletek és színek tűntek fel a Leonardo da Vinci fiatalkori remekművén, a Háromkirályok imádása című festményen, amely jövőre kerül vissza a firenzei Uffizi-képtárba.

A napjainkra teljesen megbarnult, "láthatatlan" képet 2011-ben vitték el a firenzei Basso erődben működő restaurátorlaboratóriumba, ahol az első egy évben a kép állagának felmérése folyt 140 millió euró költséggel. 

A nagyközönség 2015 végén láthatja ismét a felújított festményt az eredeti helyén, az Uffizi-képtár 15. számú termében, amelyet akkorra szintén renoválnak, megfelelő hőmérsékletet és világítást biztosítva az alkotásnak. 

Leonardo da Vinci (1452-1519) a firenzei San Donato a Scopeto kolostor oltára számára készítette a festményt, amelyet 1482-ben félbehagyott, amikor a milánói udvarba költözött. A kolostorba végül Filippino Lippi festménye került, amely ma szintén az Uffiziben látható.

A 246-szor 243 centiméteres Leonardo-festmény a 15. század egyik leggyakoribb témáját, a gyermek Jézus születését és a három napkeleti bölcs Betlehembe érkezését dolgozta fel. Kortársaihoz képest azonban Leonardo újított is: a kép közepén levő Szűz Máriát és gyermekét számtalan alak, közöttük lovas harcosok veszik körbe, és a festményen építkezés és természeti táj is látható.

A kép restaurálását Az Uffizi-képtár Barátai elnevezésű alapítvány finanszírozta.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play