Vatikán felkészült a terrortámadásra

2015. január 12.

print

Vatikán felkészült a terrortámadásra

Szentszéki szóvivő szerint semmi nem utal Vatikánt fenyegető terrorcselekményre. A Róma központjában levő Vatikánváros területén és teljes környékén azonban tovább fokozták az eddig is magas biztonsági készültséget. A Szent Péter tér közelében levő szentszéki sajtóközpont bejáratát az olasz rendőrség páncélos járműve védi.Szentszéki szóvivő szerint semmi nem utal Vatikánt fenyegető terrorcselekményre. A Róma központjában levő Vatikánváros területén és teljes környékén azonban tovább fokozták az eddig is magas biztonsági készültséget. A Szent Péter tér közelében levő szentszéki sajtóközpont bejáratát az olasz rendőrség páncélos járműve védi.

 


Federico Lombardi kijelentette, hogy a Vatikán biztonsági szolgálata figyelemmel és józan óvatossággal követi az eseményeket és értékeli a fennálló veszélyt. A Vatikánnal szembeni esetleges támadásra azonban jelenleg semmilyen konkrét jel nem utal - tette hozzá a szentszéki szóvivő, hangsúlyozva: egyetlen külföldi titkosszolgálat sem értesítette a Vatikánt arról, hogy a közeljövőben terrorista támadás célpontja lehet.

 


Éppen ezért felesleges indokolatlan aggodalmat kelteni, már csak a Vatikánba érkező zarándokok és turisták tömege miatt is - mondta a szóvivő.

 


Federico Lombardi azokra az értesülésekre reagált, amelyek szerint az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek következő célpontja a Vatikán lehet. Az izraeli állami televízió vasárnapi híre szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata arról értesítette Olaszországot, hogy az IÁ dzsihadista fegyveresei a Vatikánnal szembeni terrorakcióra készülnek. Az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozó olasz titkosszolgálati források megerősítették, hogy az utóbbi napokban ilyen információkat kaptak az amerikai és az izraeli titkosszolgálattól is. Angelino Alfano olasz belügyminiszter és az olasz terrorizmus ellenes nyomozószervezet (Digos) szerint a Vatikán valóban a lehetséges célpontok között szerepel, de egyelőre semmi nem utal arra, hogy terrortámadás érhetné a kereszténység központjának számító pápai államot.

 


A Róma központjában levő Vatikánváros területén és teljes környékén azonban tovább fokozták az eddig is magas biztonsági készültséget. A Szent Péter tér közelében levő szentszéki sajtóközpont bejáratát az olasz rendőrség páncélos járműve védi.

Az IÁ júliusban olyan videót tett közzé interneten, amelyen a dzsihadista fegyveresek zászlója lobogott a Szent Péter téren.

Ferenc pápa hétfőn elhagyja a Vatikánt és Srí Lankára, illetve a Fülöp-szigetekre utazik egyhetes apostoli látogatásra. 

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play