Ismét látható a torinói lepel!

2015. április 19.

print

Ismét látható a torinói lepel!

A torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban őrzött leplet június 24-ig láthatják az érdeklődők. Hárommillió zarándokot várnak.

Az észak-olasz város Keresztelő Szent Jánosról elnevezett székesegyházában őrzött ereklyét a hívők negyvenöt napon át láthatják április 19. és június 24. között.

Azért esett a választás 2015-re, mert Torinó városa 2015-ben ünnepli a szalézi szerzetesrendet megalapító Bosco Szent János (1815-1888) születésének kétszázadik évfordulóját. 2015-ben lesz a milánói világkiállítás is, és az Expóra a világ minden részéből érkezők a közeli Torinóba is átlátogathatnak a szent lepelhez.


San Giovanni Bosco

A Krisztus halotti lepleként számon tartott ereklyéhez június 21-én elzarándokol Ferenc pápa is, aki a Don Bosco, azaz Bosco Szent János (1815-1888), a szalézi rend alapítója születésének 200. évfordulójára rendezett ünnepség alkalmából is a városba látogat. Május 14-én Sergio Mattarella olasz államfő is megtekinti az ereklyét a székesegyházban. A halotti lepel kiállítása szigorú biztonsági intézkedéseket igényel. 

A torinói lepel néven híressé vált ereklye a legenda szerint Názáreti Jézus halotti leple: az evangéliumok tudósítása szerint Krisztus testét gyolcsba csavarták, miután levették a keresztről, majd ebben is temették el. Az ereklye eredetiségét mindazonáltal eddig nem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani, a tudósok a mai napig vitáznak róla.

A 4,37 méter hosszú és 1,1 méter széles, halszálkamintásan szőtt lenvásznon egy körülbelül 1,75 méter magas, szakállas férfi testének lenyomata látható, akit láthatóan megkínoztak: erre utalnak a fején, a kezén és a lábfején található sérülések, valamint egy szúrt seb a szív tájékán. Az mára biztossá vált, hogy nem festmény a lenyomat, az azonban továbbra is kérdéses, hogy pontosan mely korból származik.

A torinói székesegyház egyik oldalkápolnájában 1578 óta őrzik a leplet, melyet csak különleges alkalmakkor tárnak a nyilvánosság elé. Legutóbb 2010-ben mutatták be a torinói leplet, akkor 2,1 millióan látták a különleges ereklyét, mely előtt XVI. Benedek pápa is lerótta kegyeletét.

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play