Lélegzetelállító az év kerékpárútja

2015. május 15.

print Hetedhétország.hu

Lélegzetelállító az év kerékpárútja

2015-ben az Alpok-Adria kerékpárutat az év kerékpárútvonalává választották. A kerékpárutakat neves holland kerékpáros újságírókból és kerékpáros útikalauzok kiadóiból álló zsűri értékelte. A díjat január 31-én, a „Fiets en Wandelbeurs“ elnevezésű túrázás és kerékpározás kiállításon adták át Amszterdamban.





Felejthetetlen élményt kínál a 410 kilométer hosszú Alpok–Adria kerékpárút, amelyen eljuthatunk a Alpoktól a tengerig. Mozart városából, Salzburgból indulva és a Hohe Tauern Nemzeti Parkot keresztülszelve egy hét alatt lehet eljutni Karintia napfényes déli vidékeire, majd az osztrák határon át Olaszországba, Gradóba.

A Karintiára eső szakasz különösen vonzó, mivel a mallnitzi Tauern-zsiliptől kezdődően zömében lejtőn vezet az út egészen Olaszországig, a tengerig. A változatos képet mutató táj szintén páratlan: hatalmas hegyek váltakoznak napos tóvölgyekkel – és minél messzebb haladunk dél felé, annál szelídebb és kedvesebb a táj, míg végül a Felső-Adriába lógathatjuk a lábunkat. De amíg idáig eljutunk, az útvonal Tarvisióból a sok kerékpáros számára legszebb európai kerékpárútszakaszra – azaz a régi Császári és Királyi Államvasút forgalomból kivont nyomvonalára – vezet. Vissza észak felé kényelmesen, az egész Alpok-Adria kerékpárút mentén elhaladó vonaton utazhatunk, mely naponta kétszer indul Udinéből.

Az Alpok-Adria kerékpárút azonban nemcsak az EU által támogatott és finanszírozott határokon átnyúló együttműködés szimbóluma. Gyakorlati példaként szolgál arra is, hogy hogyan lehet Karintiából kiindulva két ország kultúráját és gasztronómiáját mindössze néhány nap alatt megismerni. Ma a karintiai Alpok-Adriai konyhát élvezzük Villachban – melyben 2015-ben különösen a halételek kapnak hangsúlyos szerepet –, holnap kipróbáljuk az olasz finomságokat Tarvisio vagy Udine egyik trattoriájában. S amit az ajánlat mindig magában foglal: a valódi vendégszeretet és az adott régióra jellemző mentalitás, előnyös tulajdonságok és különlegességek felfedezésének lehetősége.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play