Láthatók a Quirinale titkos részei

2015. július 27.

print MTI

Láthatók a Quirinale titkos részei

A római Quirinale-elnöki palota új szárnyai nyílnak meg az Expo alkalmából, köztük a kocsimúzeum, a park, valamint Napóleon lakrésze, amelyek eddig nem lehetett megtekinteni. A világkiállítás idején a hét öt napján látogatható az elnöki palota.





Sergio Mattarella legelső elnöki intézkedése volt februárban, hogy a palota - amelyben a mindenkori olasz államfő él és dolgozik - a hét több napján nyitva legyen a nagyközönség előtt. "Az elnöki palota az olaszoké, az olaszok történelmének és kultúrájának jelképe" - hangoztatta Sergio Mattarella. A római Quirinale-dombon található államfői palota addig csak az év néhány vasárnapján volt látogatható. Most a világkiállítás idején a hét öt napján is megnyitják a közönség előtt.

Az új államfő bejelentette, hogy az épületben működő hivatalok számát minimálisra csökkentik annak érdekében, hogy a palota egyre nagyobb része látogathatóvá váljék.

Az olasz államfői palota látogatottsága az utóbbi évtizedben folyamatosan nőtt, és a 2006-2015 között államfő Giorgio Napolitano mandátuma alatt érte el a legmagasabb létszámot, amikor egy év alatt 1,2 millió volt a látogató. Az olasz elnöki palotába nem kell belépőjegyet fizetni.

A közönségnek tetszik a kezdeményezés, 
sikerét mutatja a palota előtti téren a belépésre várakozók hosszan kígyózó sora. Jelenleg hétfő és csütörtök kivételével egész héten látogatható reggel kilenc órától délután négyig. A másfél órás látogatásért fejenként 1,50 eurós kötelező foglalási díjat, valamivel több mint egy csésze kávé árát kell fizetni. Ezért cserébe a korábbi látogatási terület közel kétszerese látható a palotából: többek között az egykor Napóleon által lakott lakosztály termei, valamint Sergio Mattarella elnöki dolgozószobája is. Aki a palota kertjeit, a hintógyűjteményt és az elnöki testőrök, a corazzierik egyenruha-gyűjteményét is látni akarja, annak 10 euróba kerül a belépőjegy. 

A Quirinale-domb már az ókorban is be volt építve. Az 1583-ra elkészült palota 1870-ig a pápák egyik római rezidenciájaként szolgált. A Quirináléban harminc pápa lakott, utolsóként IX. Pius. Az olasz egyesülést követően az olasz királyi család palotája lett, 1946 óta pedig az olasz köztársasági elnök otthona és hivatala. A több mint száztízezer négyzetméter kiterjedésű épület a világ hatodik legnagyobb palotája, valamint a második legnagyobb elnöki palota. A Fehér Ház hússzor kisebb nála.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play