Felújítják Alexandre Dumas kastélyát

2015. október 31.

print MTI

Felújítják Alexandre Dumas kastélyát

Megkezdődött Alexandre Dumas francia író egykori fákkal, vízeséssel, barlangokkal övezett romantikus parkban álló, díszes homlokzatú reneszánsz kastélyának felújítása.





A fákkal, vízeséssel, barlangokkal övezett romantikus parkban álló, díszes homlokzatú reneszánsz kastély kívülről is jól láthatóan romlásnak indult. Az építmény állandó nedvességnek van kitéve, amelyre a megrepedezett tető és az elkorhadt faborítás is utal, s a vezetékrendszer is teljes cserére szorul. 

A várhatóan májusig tartó munkálatok az angol stílusú park szökőkútjainál és vízellátó hálózatánál kezdődtek meg.

A felújítás mintegy egymillió eurós (313 millió forintos) költségvetésének felét a francia állam fizeti, a másik felét adományokból fedezi a múzeum.

A Párizstól mintegy 15 kilométere fekvő Le Port-Marly városkában, egy domboldalon áll a Monte Cristo-kastélynak nevezett neoreneszánsz palota, amelyet 1844-ben építtetett Alexandre Dumas, egyik leghíresebb regényére utalva.


Monte Cristo-kastély

A parkban a kastélytól nem messze egy neogótikus stílusú, kisebb épület is található, amely Dumas hőse börtönére utalva az If-kastély nevet viseli.

A gyönyörű, díszes homlokzatú Monte Cristo-kastély - ahonnan az író munka közben a parkban az általa teremett, barlangokkal, szökőkutakkal romantikussá tett "földi paradicsomot" csodálhatta - Dumas életét mutatja be számos dokumentum segítségével, emellett megtekinthetők a bútorok, a szalon mozaikja és a színes, festett üvegablakok. Az If-kastély a Monte Cristo grófja című regény történetét eleveníti meg.


If-kastély

A nagyvilági és költséges életet élő Dumas nem tudta sokáig fenntartani drágán épült kastélyát, 1849-ben tönkrement, s hitelezői nyomására először a berendezést, majd a teljes palotát eladni kényszerült, 1851-ben pedig végleg elhagyta a helyet.

A felújítás idején zárva tart az If-kastély, amelyet tavaly 21 ezren kerestek fel, de a neoreneszánsz palota a munkálatok idején is látogatható.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play