A római Pantheon ezentúl belépődíjat kér a látogatóktól

2023. július 5.

print Hetedhétország.hu

A római Pantheon ezentúl belépődíjat kér a látogatóktól

Nem marad ingyenesen látogatható műemlék a római Pantheon. A belépőjegy ára "mérsékelt", a bevételből az ókori épület karbantartását fogják finanszírozni.





A római Pantheon látogatása nem lesz többé ingyenes a turisták számára, akiknek 2023. július 3-tól 5 eurós belépődíjat kell fizetniük (a 25 év alatti látogatók 2 eurós belépődíjat fizetnek), miután az olasz kulturális minisztérium és az egyházi hatóságok között megállapodás született.

A 2019-ben rekordszámú, 9,3 millió látogatót vonzó műemlékbe való belépés továbbra is ingyenes marad a római lakosok, az istentiszteleteken részt vevők és a 18 év alattiak számára.

A belépő 70 százaléka a kulturális minisztériumhoz, a fennmaradó 30 százalék pedig a római egyházmegyéhez kerül. A pénz nagy részét aztán a Pantheon karbantartására és felújítására, valamint a szegénység elleni küzdelemre fordítják majd.

A kulturális minisztérium viseli majd a Pantheon "rendes és rendkívüli karbantartásának és takarításának" költségeit, míg a római egyházmegye a forrásokat "jótékonysági és kulturális tevékenységekre, valamint a város állami tulajdonú templomainak karbantartására, megőrzésére és helyreállítására" fordítja.

A javaslat öt évvel ezelőtt már előrehaladott állapotban volt, mielőtt 2018-ban félretették volna, akkor 2 eurós belépődíjat terveztek.

A belépődíjrendszer 2018 májusában lépett volna életbe, de az akkori kulturális miniszter, Alberto Bonisoli, a populista Movimento 5 Stelle képviselője elvetette.

Eddig a Pantheon mint imahely ingyenesen látogatható volt, a római egyházi szokásnak megfelelően, amely nem kér belépődíjat a templomokért.

A Pantheont i. e. 27-ben emeltette Marcus Vipsanius Agrippa, valószínűleg a korabeli Róma minden istenének együttes tiszteletére. Több tűzvész és átépítés után végleges, ma is látható formáját Hadrianus császár idején nyerte el, aki szinte az alapjaitól építtette újjá 126 körül. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play