Biciklis felfedezőutak Karintiában

2016. február 29.

print

Biciklis felfedezőutak Karintiában

Karintiában már tavasszal nyugodtan elő lehet venni a kerékpárokat. Az élménykerékpározáshoz – akár egyedül, akár barátokkal vagy az egész családdal – több mint elég lehetőséget kínál a vidék: akár az Adriáig is elkerekezhetünk a számtalan bicikliút egyikén.





Az olyan szakaszok, mint a Dráva-kerékpárút, a Karintia napos csücskében található Via Carinzia, vagy az Alpok–Adria kerékpárút, melynek útvonala Karintián és Olaszországon át az Adriai-tengerig vezet, garantálják az intenzív élményeket a páratlan hegy- és tóvidéken.


A Dráva-kerékpárút nem ismer határokat

Ausztria legismertebb kerékpárútjainak egyike a 366 kilométer hosszú Dráva-kerékpárút. Az ADFC (általános német kerékpárklub) által négycsillagos minőségű útvonal címmel kitüntetett kerékpárút igazi élmény az egész család számára, és keresztülvezet Karintián. A kiindulási ponttól, a dél-tiroli Toblach/Dobbiacótól hat szakaszban halad a Dráva-mentén egészen a célig, a szlovéniai Marburg/Mariborig, az út legnagyobb része azonban Karintiában fut. Az útvonal mindkét irányban hiánytalanul ki van táblázva, és zömében sík terepen halad, a kerékpározók tehát zavartalanul gyönyörködhetnek a természeti táj szépségeiben.

 


 Kerékpártúrák ínyenceknek

A Dráva-kerékpárút mellett számos más útvonal is van, amely arra csábít, hogy az igazi élményekre vágyók is beletapossanak a pedálba.

162 kilométernyi kulturális és történelmi kerékpárélményt kínálnak a Karintia napos csücskében található Via Carinzia különböző szakaszai is. Az idilli szépségű Rosentalból indulva, amelyet a Karawanken-hegyvonulat lenyűgöző látképe ural, ötnapi szakaszban juthatunk el a Klopeiner See-hez, majd tovább, egészen a szelíden lankás Lavanttalig. Útközben sok-sok látnivaló csábít egy kis kerülőútra – többek között a Carnica Méhészeti Élménymúzeum, a Szt. Pál bencés alapítvány és a Liaunig Múzeum.


Aki szeretné összekötni a Werner Berg Múzeumban tett látogatást egy kerékpáros túrával a déli Jauntal völgyén keresztül, az vegye az irányt kerékpárjával a bleiburgi Kunstradweg („művészeti kerékpárút“) felé. A Werner Berg Múzeum mellett régi templomok, kulturális műemlékek és modern szobrok gondoskodnak a különlegességekben gazdag kerékpáros élményről.

 


A Gailtali- és Karni-Alpok gyönyörű díszletei között kínálja magát minden kerékpár-rajongónak a Gailtal-kerékpárút, amely Kötschach-Mauthenből Villachig a legjobb minőségben kialakított kerékpárutakon, összesen 90 kilométeres hosszúságban vezet. Útközben ne mondjunk le egy kis fürdőzéssel egybekötött pihenőről sem a Pressegger Seenél, amely közvetlenül a kerékpárút mentén csillog.

 


A tartomány északi részén, a Hohe Tauern Nemzeti Park régiójában található a Glockner-kerékpárút. Ez az útvonal egynapos túra keretében vezet páratlan természeti látnivalók, például a Jungfernsprung vízesés mentén, amely több száz méteres magasságból zubog alá egy sziklakiszögellésről a gyönyörű alpesi völgyeken keresztül, amelyeket a háromezer méteres hegyek impozáns csúcsai fognak közre.

Az Alpok–Adria kerékpárúton a nemzeti parktól a tengerig

Felejthetetlen élményt kínál a 410 kilométer hosszú Alpok–Adria kerékpárút. Mozart városából, Salzburgból indulva és a Hohe Tauern Nemzeti Parkot keresztülszelve egy hét alatt lehet eljutni Karintia napfényes déli vidékeire, majd az osztrák határon át Olaszországba. A Karintiára eső szakasz különösen vonzó, mivel a mallnitzi Tauern-zsiliptől kezdődően zömében lejtőn vezet az út egészen Olaszországig, a tengerig. A változatos képet mutató táj szintén páratlan: hatalmas hegyek váltakoznak napos tóvölgyekkel – és minél messzebb haladunk dél felé, annál szelídebb és kedvesebb a táj, míg végül a Felső-Adriánál pihentethetjük meg fáradt lábunkat. A kiindulóponthoz kedélyes vonatút visz vissza, a vonat naponta kétszer, Udinéből indul.

 


Energiával feltöltve: úton az elektromos kerékpárral

A közép-karintiai régió szívében az elektromos kerékpározók gyönyörű túrákat tehetnek. Kilenc kitűnően kitáblázott tematikus túra szeli át a régiót; új elektromos kerékpár- kölcsönző, valamint számos kirándulócélpont és kulináris betérési lehetőségek kínálnak változatos órákat az Alpok napos déli oldalán. Valamennyi útvonal a hercegi városban, St.Veit an der Glanban található Fuchspalasttól indul, és jól ki van táblázva. A kényelmes visszaútról a mindenkori kiindulási ponthoz az Osztrák Államvasutak (ÖBB) gondoskodik.

 


Karintia tavainak varázslatát két keréken

Karintiában tiszta vizű és akár 28 fokos hőmérsékletű fürdőtavak sokasága csábít kellemes vízi szórakozásra. De a csillogó tavacskák környéke is sok szépséget ígér. A kerékpáros felfedezőutakon lélegzetelállító kilátóhelyeket, barátságos piknikező helyeket és eldugott fürdőhelyeket fedezhet fel. A Wörthi-tótól érdemes elindulni az Öt tó körre, amely Veldenből startolva a Hafnersee, a Keutschacher See, a Bassgeigensee és a Rauschelesee fölött vezet.

 


A Klopeiner See-nél a hangsúly az „élménykerékpározáson“ van. Öt különböző, 4 és 55 km közötti hosszúságú túra köti össze a régió valamennyi tavát. A túraútvonalak nagyon jól kitáblázottak, de segítséget nyújtanak a GPS-nyomkövetők és az ingyenes térképanyag is.

 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play