Ötcsillagos bicikliutak Ausztriában

2016. március 8.

print Hetedhétország.hu

Ötcsillagos bicikliutak Ausztriában

Ausztria az egyik legkedveltebb kerékpáros úti cél. A kerékpárutak gyönyörű tájakon, hegyen-völgyön, sík vidéken, tavak és folyók partján haladnak. Közülük kettő is a legmagasabb, ötcsillagos minősítéssel rendelkezik.





A világ egyik legnevesebb kerékpáros klubja, a Német Kerékpáros Klub (Deutsche Fahrradclub, ADFC ) a Dráva kerékpárutat ötcsillagos minősítéssel tüntette ki. Ezzel kettőre emelkedett a legjobb minőségű bicikliutak száma Ausztriában.

Dráva menti kerékpárút Karintiában

A most ötcsillagos kitüntetést kapott Dráva menti kerékpárút karintiai, 228 km-es R1 jelzésű szakasza már 2011 óta négycsillagos minősítéssel rendelkezett. A kerékpárút teljes, 366 km hosszú útvonala a dél-tiroli Toblachból kiindulva végig a Dráva mentén vezet egészen a szlovéniai Mariborban található végállomásig. A mindkét irányban tökéletesen kitáblázatott kerékpárút legnagyobb része Karintiában található, és túlnyomó részt sík terepen vezet.

A Dráva kerékpárút ötcsillagos minősítést kapott, 279 km-es szakasza a kelet-tiroli Sillian-nál kezdődik és az osztrák-szlovén határnál, Lavamünd városánál ér véget.

A kerékpárút közvetlen közelében számtalan látnivaló található. A kerékpárosok a Dráva érintetlen természeti környezetében, a Lienzi Dolomitok lenyűgöző kulisszája előtt tekerve juthatnak el a tavakban bővelkedő Karintiába.

A Dráva kerékpárút folyamatosan jelzett, nagyrészt a Dráva mentén vezet és bármilyen kerékpárral neki lehet vágni. A felső szakaszon a Dolomitok csodálatos tájképe tárul elénk, a kerékpárút középső részén a leágazási szakaszok pedig Karintia legszebb fürdőtavaihoz vezetnek.

Útközben festői falvakat, csodás reneszánsz épületeket és római ásatásokat láthatunk.

A természetes lejtők miatt a kerékpárutat érdemes mindenképpen nyugatról keletre, a folyó folyásirányával megegyezően megtenni. Völkermarktig nincs semmilyen megerőltető emelkedő. Az út legtöbbször közvetlenül a Dráva folyó mellett vezet, követve a folyó nyomvonalát nyugodt kisforgalmú, dombos, lankás utakon. A Toblachtól Völkermarktig vezető szakasz kifejezetten alkalmas gyerekek számára is. A szlovén szakasz inkább csak az edzett kerékpárosoknak ajánlott.

A Dráva kerékpárútba számos helyen más folyóparti útvonalak is torkollanak, pl. a Karnische kerékpárút, mely a Gail mentén vezet tovább, a Lavant és a Möll kerékpáros útvonal.

Fertő-tó kerékpárút

Ausztria másik ötcsillagos kerékpárútja, a Fertő-tó körüli 135 km hosszú B10 Fertő-tó kerékpárút elsőként kapott legjobb minősítést. A Fertő-tó régió igazi extraklasszisnak számít a kerékpáros célpontok között.


Rust

Az útvonalak tökéletesen kitáblázottak, túlnyomó részt aszfaltozottak és tökéletes infrastruktúrával rendelkeznek. A számtalan kerékpárkölcsönzőnek, szervizállomásnak, komphajónak köszönhetően a változatos tájegység biztonságosan és a legnagyobb kényelemben fedezhető fel.


A Fertő tó osztrák oldala

Tavaly teljessé vált a Fertő tavat megkerülő kerékpárút-hálózat magyarországi szakasza, elkészült ugyanis a Sopronhoz tartozó településrész, Balf és Fertőrákos között az új nyomvonal. Egységes táblarendszert alakítottak ki és korszerűsítették a már meglévő kerékpárutak jelentős részét, mintegy 19 kilométernyi szakaszt. 


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play