Tengerpartokon támadhat az Iszlám Állam

2016. április 19.

print

Tengerpartokon támadhat az Iszlám Állam

Mozgóárusoknak álcázhatják magukat európai üdülőhelyeken az újabb támadásokra készülő terroristák, mielőtt lövöldözni kezdenek – írta hírszerzési forrásokra hivatkozva a Bild. Olasz politikusok pánikkeltéssel vádolják a német lapot.

Mozgóárusoknak álcázhatják magukat európai üdülőhelyeken az újabb támadásokra készülő terroristák, mielőtt lövöldözni kezdenek – írta hírszerzési forrásokra hivatkozva a Bild. Olasz politikusok pánikkeltéssel vádolják a német lapot.

Európai tengerparti üdülőhelyek elleni támadásokra készül a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet. A Bild keddi beszámolója szerint a szövetségi hírszerző szolgálatot (BND) az olasz hírszerzés arról tájékoztatta, hogy mozgóárusnak álcázott terroristák öngyilkos merényleteket követhetnek el olaszországi, spanyolországi és franciaországi tengerparti üdülőhelyeken. A feltételezett forgatókönyv alapján a merénylők tömött strandokon automata fegyverrel lövöldözni kezdenek, majd működésbe hozzák a testükre erősített robbanószerkezetet.

"Meglehet, hogy az IÁ a terror egy új dimenzióját akarja létrehozni" a biztonságosnak hitt nyaralóhelyek megtámadásával – mondta a Bildnek a BND egy magas beosztású munkatársa, rámutatva, hogy "a strandokat alig lehet védeni". Az olasz hírszerzés szerint a támadók az afrikai Szenegálból érkezhetnek, az IÁ-val szövetséges Boko Haram nigériai terrorszervezet támogatói lehetnek.

A Bild idézett olasz sajtójelentéseket is, amelyek szerint a lehetséges terroristák szenegáli kereskedők közül kerülhetnek ki, akik rendszeresen utaznak Afrika és Olaszország között legálisan.

Az Iszlám Állam legutóbb tavaly júniusban követett el az olasz hírszerzés által lehetségesnek tartott támadásokhoz hasonló merényletet. A Földközi-tenger egyik legnépszerűbb észak-afrikai üdülőhelyén, a tunéziai Szúszában 38 külföldi turistát lőtt le egy terrorista.

Olasz belügyminisztérium: nincs terrorveszély az olasz strandokon

Az olasz belügyminisztérium kedden tagadta a Bild című német napilap értesüléseit, miszerint Olaszország, Spanyolország és Franciaország tengerpartjain terrormerényletek veszélye áll fenn, és az elkövetők a strandokon árusító afrikai bevándorlók lehetnek.

A német újság cikke olasz titkosszolgálati forrásokra hivatkozott. Az olasz belügyminisztérium tagadta, hogy a titkosszolgálatok ilyen értesüléseket közöltek. Jelenleg semmilyen konkrét veszély nem fenyeget az olasz tengerpartokon - hangsúlyozta a tárca.

Ennél határozottabb fellépést sürgetett a kormánytól a Németországból érkező turisták egyik célállomásának számító északkelet-olaszországi Veneto tartomány elnöke, Luca Zaia. Az Északi Liga politikusa "szégyenletesnek és botrányosnak" nevezte a Bildben megjelent pánikkeltést. Kijelentette, hogy "kimondhatatlan könnyelműség ilyen híreket közölni, nem törődve a közvéleményre és az országok gazdaságára gyakorolt baljós hatással". Luca Zaia emlékeztetett, hogy az adriai-parti olasz üdülőhelyekre csak Venetóban 25 millió turista érkezett tavaly.

Tiltakozását fejezte ki a Coldiretti olasz agrártermelő szövetség is, hangsúlyozva, hogy a Bild az olasz idegenforgalmat vette célba éppen a nyári szezon kezdetekor. A Coldiretti adatai szerint 2015-ben a külföldi turisták 37,5 milliárd eurót költöttek Olaszországban.

MTI

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play