Bécsi zöldséget digitális segítséggel

2016. július 13.

print Eurocomm-PR

Bécsi zöldséget digitális segítséggel

Az osztrák főváros lakóit már honlap és okostelefonos alkalmazás is segíti a hozzájuk legközelebb lévő helyi termelő megtalálásában, ahol friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatnak.Stadtlandwirtschaft Wien a neve annak a honlapnak és ingyenes okostelefonos alkalmazásnak, amely segítségével az osztrák főváros lakói könnyűszerrel megtalálhatják, hogy hol vehetnek mézet, zöldséget és gyümölcsöt helyi termelőktől. A digitális segítséget azért hozták létre, mert a bécsiek számára egyre fontosabb, hogy honnan származik, ami az asztalukra kerül – magyarázza Franz Windisch, a Bécsi Agrárkamara elnöke a lépés hátterét.

BecsiZoldseg2_Foto_Karin_Nussbaumer
Copyright: Karin Nussbaumer

A kezdeményezéshez egyelőre nyolcvan méhész, borász, gomba-, zöldség- és dísznövénytermesztő csatlakozott, a felhasználók pedig részletes információkat kapnak az aktuális árukínálatról, a gazdaságokról valamint arról, hogy hol kapható a kinézett termék. Sok gazdaság ugyanis nem csak helyben árul, hanem a piacokon és vásárlói közösségeken keresztül is. Az okostelefonos alkalmazást ezen felül egy „Közelben” funkcióval is kibővítették, amely megmutatja, hogy hol lehet a közelben mezőgazdasági termékeket vásárolni. A funkció azonban arra is kiváló, hogy a felhasználó gyorsan rábukkanjon a legközelebbi, nyitva tartó heurigerre.

BecsiZoldsegApp_Foto_LK_Wien
Copyright: LK Wien

Bécsben jelenleg 700 mezőgazdasági üzem működk, csak Simmeringben és Donaustadtban évente összesen 72 ezer tonnányi friss zöldséget termesztenek. Ráadásul magának a városnak is van saját mezőgazdasági üzeme 2 ezer hektár szántófölddel és 60 hektár szőlővel. Ezer hektárnyi bio művelésű földterületével Bécs az ország egyik legnagyobb bio-üzeme.

A bécsi mezőgazdasági vállalatot eredetileg azért hozták létre, hogy mezőgazdasági termékekkel lássa el a város kórházait és gyermekotthonait, illetve válsághelyzetben a lakosságot. A város földjein évente több mint 3.500 tonna gabonát, 3 ezer tonna bio-zöldséget, 500 tonna bio-krumplit és 8 ezer tonna cukorrépát termesztenek. 

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play