Különleges programok a Múzeumok Hosszú Éjszakáján Bécsben

2017. október 5.

print Eurocomm-PR

Különleges programok a Múzeumok Hosszú Éjszakáján Bécsben

Mintegy százharminc kiállítóház és galéria várja a kiállítások szerelmeseit 2017. október 7-én, a Múzeumok Hosszú Éjszakáján Bécsben. A kis kiállítóházak és a nagy múzeumok egyaránt különleges programokkal készülnek a különleges alkalomra. 

Tizennyolcadik éve rendezi meg az osztrák köztévé, az ORF a Múzeumok Hosszú Éjszakáját, amely már jócskán túlnyúlik Ausztria határain. 2017. október 7-én, este 6 és hajnali 1 óra között ugyanis már nemcsak osztrák, de egyes szlovén, német, liechtensteini és svájci kiállítóházak és galériák is szélesre tárják kapuikat a nagyközönség előtt.

Bécsben összesen 129 kulturális intézmény vesz részt a sötétedéstől csaknem pirkadatig tartó akcióban, köztük a nagy, híres kiállítóházakkal – mint az Albertina és a Belvedere – és az olyan kevéssé ismert, kicsi múzeumokkal mint a Halászati Múzeum (Wiener Fischereimuseum), a Pálinkamúzeum (Alt Wiener Schnapsmuseum) vagy a Ferenc József Császár Kalapmúzeum (Kaiser Franz Joseph Hutmuseum). Utóbbiban a látogatók nemcsak megcsodálhatják, de egy fotó erejéig fel is próbálhatják a kiállítási tárgyakat.

Szintén változatos programmal készülnek október 7-re a városi fenntartású múzeumok. A Piacfelügyelet Múzeumában (Marktamtmuseum) például - ahol öt teremben több mint ötszáz kiállítási tárgy várja a téma iránt érdeklődőket -, azt is kipróbálhatják a látogatók, hogy milyen nehéz a régi súlymérték, a bécsi zentner. Már tradíció, hogy ezen az éjszakán a Bécsi Központi Temetőnél található Temetkezési Múzeumban (Bestattungsmuseum) a legbátrabbak akár ki is próbálhatják a koporsókat, a kreatívak pedig előre kipingálhatják végső nyughelyüket. A Fűtésmúzeumban (Brennpunkt - Museum der Heizkultur Wien) a kőkorszaki barlangok féltve őrzött tüzétől a jövő energiahordozójáig tart az időutazás, a Bécsi Zsidómúzeum (Jüdisches Museum Wien) Dorotheergasséban található telephelyén pedig – az aktuális, a zsidó kereskedői kultúráról szóló tárlathoz kapcsolódóan – áruházat csinálnak a múzeumból.

A Zene Házában (Haus der Musik) több interaktív installáció is várja a dallamok szerelmeseit: a díszlépcső fokai például zongorabillentyűkké avanzsálnak, a Facing Mozart nevű alkalmazással pedig a híres zeneszerző portréját lehet új életre kelteni. A múzeum belső udvarán a Bécsi Filharmonikusok fennállásának 175. évfordulója alkalmából látható időszaki tárlat.

A Mozart bécsi lakásából kialakított Mozart-házban (Mozarthaus Vienna) a híres zeneszerző korát és műveit ismerhetik meg az érdeklődők, és az egyik kedvenc elfoglaltságába, a táncba is belekóstolhatnak egy workshop keretében.

A Múzeumok Hosszú Éjszakáján (Lange Nacht der Museen) nemcsak az összes résztvevő kiállítóházba lehet bemenni egyetlen jeggyel, hanem a helyszínek között cirkáló különbuszokra is fel lehet szálni vele. A rendezvény kiindulópontja a Maria-Theresien-Platz, részletes programja itt található.


Kapcsolódó hírek

Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play