Vége a száguldásnak Ausztria leghíresebb panorámaútjain

2022. április 29.

print Hetedhétország.hu

Vége a száguldásnak Ausztria leghíresebb panorámaútjain

A 70 km/h-s zóna kijelölésével biztonságosabbá válik a közlekedés az alpesi magashegyi utakon.





Egy nagyszabású intézkedéscsomagnak köszönhetően a jövőben még biztonságosabbá válik a közlekedés az alpesi magashegyi utakon. A rendőrség, az ÖAMTC és a GROHAG kezdeményezésének legfontosabb elemei egy átfogó figyelemfelkeltő kampány, és a 70 km/h-s zóna kijelölése.

"Biztonsági csomagunkkal a Großglockner Hochalpenstraße több százezer látogatójának szeretnénk segíteni, hogy még biztonságosabban közlekedhessenek. Tudatosítanunk kell a látogatókban, hogy a kisebb sebesség életeket menthet, általában nagyobb biztonságot, valamint több élményt és élvezetet jelent. Az ezzel járó zajszennyezés csökkenése a védett területek természetére és a környezetre is pozitív hatással van, különösen a szomszédos településeken" - mondta Johannes Hörl, a GROHAG (Großglockner Hochalpenstraßen AG) vezérigazgatója.
A GROHAG ezért a rendőrséggel és az ÖAMTC mobilitási klubbal közösen egy átfogó csomagot dolgozott ki, amely a jövőben még biztonságosabbá teszi a Großglockner magashegyi utat, Ausztria legnépszerűbb panorámaútját, valamint a GROHAG-csoport által kezelt többi ismert kirándulóutat (Gerlos Alpesi út, Nockalm út és Villach Alpesi út). 

Tudatosság

Az intézkedéscsomag központi eleme az autósok és motorosok tudatosságát növelő kampány. A fő üzenetek a következők:

"Cirkálás a száguldás helyett!", "Csodálkozás a rohanás helyett!", "Nyugalom a teljes gázadás helyett!" és "Nézelődés a sebesség helyett!".

Ausztria leghíresebb panorámaútjain mindig is igaz volt a mondás: az út a cél. Ennek szellemében a látogatókat a jövőben még inkább arra kell ösztönözni, hogy tudatosan élvezzék az utak mentén található látogatói létesítményeket, kiállításokat és információs állomásokat.

Lassú vezetés

A Slow Driving a lassúság iránti vágyat kívánja felébreszteni. Ez a tendencia ma már az élet számos területén megfigyelhető: a lassú étkezéstől a lassú utazáson át a lassú sörfőzésig terjed a lassúság iránti új vágy. Ennek mostantól a vezetésre is vonatkoznia kell:

a lassú utazás nemcsak üzemanyagot és idegeket kímél, hanem a többi nyugalomra és csendre vágyó emberre is tekintettel van.

A sebesség csökkentése a hegyekben élő növény- és állatvilágot is védi. És felnyitja az ember szemét az utak mentén található szépségekre, a természeti tájakra, fantasztikus kilátásokra. 

70-es sebességkorlátozás

Az intézkedéscsomag harmadik központi pontja a Großglockner magashegyi út és a Gerlosi alpesi út 70 km/h sebességkorlátozása, ahogyan azt már tavaly bevezették a karintiai Nockalm úton (a Nockberge UNESCO Bioszféra Parkban) és jóval korábban a villachi alpesi úton (a Dobratsch Natúrparkban).

"A rendőrségi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy egy ilyen intézkedés jelentősen csökkenti a balesetek kockázatát, különösen a hegyi utakon" - magyarázta Rausch tartományi rendőrigazgató.

A közlekedésbiztonsági csomag megvalósítása azonnal megkezdődik a Gerlos alpesi út esetében, tavasszal pedig a Großglockner magashegyi út üzembe helyezésével. A szezon a Großglockneren hagyományosan csak április végén vagy május elején kezdődik a szimbolikus "áttöréssel" a Hochtoron (2.507 m), közvetlenül Salzburg és Karintia határán.

(Címlapfotó: Großglockner Hochalpenstraße (C) Österreich Werbung/Großglockner Hochalpenstraßen AG/Michael Königshofer)


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play