Az egyik legnépszerűbb olasz városban már nem lehet Airbn-ben megszállni

2023. június 8.

print Hetedhétország.hu

Az egyik legnépszerűbb olasz városban már nem lehet Airbn-ben megszállni

Be akarják tiltani a rövid távú bérbeadást a történelmi belvárosban.





Firenze polgármestere, Dario Nardella be akarja tiltani a rövid távú bérbeadást a történelmi belvárosban.

Mint Európa számos nagyvárosában, Firenzében is a rövid távú bérbeadás nyomást gyakorol a lakáspiacra. Különösen a belvárosban foglalnak el gyakran lakhatási lehetőséget a turisták. A polgármester most ez ellen akar fellépni.

A lakáshiány, a magas bérleti díjak és a turisták által okozott túlzsúfoltság elleni küzdelemben az olaszországi Firenze városa be akarja tiltani a lakások rövid távú bérbeadását a történelmi belvárosban.

Firenze polgármestere, Dario Nardella bejelentette, hogy a város új szabályokat vezet be a "rövid távú bérbeadások ellenőrizetlen elszaporodása" ellen. Meg akarja védeni a városközpontot "a lakások turisták általi túlzsúfoltságának problémájától". A szabályozás nem visszamenőlegesen lép életbe, hanem a jövőbeni bérbeadásokat érinti.

Ennek megfelelően Firenze polgármesterének javaslata nemcsak a rövid távú bérbeadás megakadályozásáról rendelkezik, hanem adókedvezményt is biztosít azoknak, akik "normál bérbeadásra" használják lakásukat. Így akarja "megvédeni a lakhatást és a történelmi központ történelmi, művészeti és társadalmi örökségét". Firenze belvárosát az UNESCO 1982-ben a világörökség részévé nyilvánította.

Olaszországban már egy ideje vita folyik a rövid távú bérbeadás jelenségéről, például a nagyobb városok központjaiban található nyaralók esetében. Daniela Santanchè idegenforgalmi miniszter szerint a római kormány egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amely szabályozná és szigorúbban ellenőrizné a lakások rövid távú bérbeadását az Airbnb-hez hasonló platformokon keresztül.

Nardella hatástalannak nevezte a kormány javaslatát. Bár Santanchè javaslata világos és érthető célokat tartalmaz, nem ad konkrét eszközt az önkormányzatok kezébe. A Nardella által három évre tervezett masszív ingatlanadó-csökkentés célja, hogy a lakástulajdonosokat arra ösztönözze, hogy lakásaikat hosszú távú bérbeadásra használják.





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play