Ki volt valójában Ötzi? Újabb titkok derültek ki a Jégemberről

2023. augusztus 17.

print Hetedhétország.hu

Ki volt valójában Ötzi? Újabb titkok derültek ki a Jégemberről

Végre kiderült, hogyan nézett ki a gleccsermúmia.





Az "Ötzi" gleccsermúmia genomjának újabb vizsgálatai a "Jégember" külsejét és családfáját vették górcső alá, és új eredményeket hoztak: mint arról a Max Planck Intézet szerdán tájékoztatott, "Ötzi" állítólag anatóliai felmenőkkel, sötét bőrrel és előrehaladott kopaszsággal rendelkezett. Emellett a "Jégember" hajlamos volt a cukorbetegségre és az elhízásra.

A genomot már 2012-ben megfejtették, de azóta előrelépés történt a szekvenálási technológiában. A Max Planck Intézet és az Eurac Research kutatócsoportjának most sikerült a genom sokkal pontosabb rekonstrukciója. Kimutatták, hogy más európaiakhoz képest "Ötzi" esetében szokatlanul magas volt az Anatóliából bevándorolt korai földművesek genetikai aránya. Ez arra utal, hogy egy "viszonylag elszigetelt alpesi népességből származott, amely kevéssé érintkezett más európai csoportokkal" - mondták.

A kutatók először egy sztyeppei népesség genetikai nyomait találták. Most azonban kiderült, hogy az akkori minta modern DNS-sel szennyeződött. Ráadásul a történelem előtti európaiak számos, gyakran csontvázleletből származó genomját azóta teljesen dekódolták, ami lehetővé teszi az összehasonlítást. "Azon több száz korai európai ember közül, akik 'Ötzivel' egy időben éltek, és akiknek a genomja rendelkezésre áll, 'Ötzi' rendelkezik a legtöbb földműves felmenővel" - jelentette be a kutatócsoport.

"Nagyon meglepődtünk, hogy az új 'Ötzi'-genomban nem találtuk a kelet-európai sztyeppék pásztorainak nyomait, és a vadászó-gyűjtögető gének aránya is nagyon alacsony 'Ötzi'-ben.

"Genetikailag úgy néz ki, mintha ősei közvetlenül Anatóliából érkeztek volna"

- számolt be Johannes Krause, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet archeogenetikai osztályának vezetője, a Cell Genomics című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője.

A tudósokat az ősök mellett a mintegy 5300 éves gleccsermúmia külseje is érdekelte. Bőrtípusa, amelyet már az első genomelemzés során mediterrán-európainak határoztak meg, még sötétebb volt, mint korábban gondolták. "Ez a legsötétebb bőrtónus, amelyet ugyanebből az időszakból származó európai leletekben találtak" - mondta a tanulmány társszerzője és Albert Zink antropológus, a bolzanói Eurac Research múmiakutató intézetének vezetője. "Korábban úgy gondolták, hogy a múmia bőre a jégben való tárolás során sötétedett el, de feltehetően amit most látunk, az valójában nagyrészt "Ötzi" eredeti bőrszíne. Ennek ismerete természetesen a konzerválás szempontjából is fontos" - tartotta.

Az is nagyon valószínű, hogy a fején már nem volt hosszú, sűrű haj, hanem legfeljebb egy ritkás korona. A génjei hajlamot mutattak a kopaszodásra: "Ez egy viszonylag egyértelmű eredmény, és azt is megmagyarázhatja, hogy miért nem találtak szinte semmilyen hajat a múmián" - mondta Zink.

Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata is benne volt "Ötzi" genetikai állományában, de valószínűleg egészséges életmódjának köszönhetően nem lépett fel.

A Dél-tiroli Régészeti Múzeum, ahol a gleccsermúmia ki van állítva, azonban megjegyezte, hogy nem lehetett megállapítani, hogy "Ötzi" kopaszodása mennyire előrehaladott. "Hiszen kilenc centiméteres sötét hajfürtöket találtak a múmia közelében" - közölték. Ezért Elisabeth Vallazza múzeumigazgató óvatos az eredmények értelmezésével kapcsolatban. "Ötzi" rekonstrukciója a múzeumban egy "értelmezési kísérlet, egy javaslat arra, hogyan képzeljük el a jégembert életében". A figurát 2011-ben Adrie és Alfons Kennis paleoművészek alkották meg a kutatás akkori állása alapján. A fő cél az volt, hogy megmutassák, "Ötzi" egy modern ember volt: középkorú, tetovált, időjárás által megvert, olyan ember, mint te és én. Jelenleg nem tervezik a rekonstrukció felülvizsgálatát" - jegyezte meg Vallazza.


Kapcsolódó hírek





Legfrissebb hírek

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play