» Horvátország

» Horvátország » Varasd


Ezt a helyet még nem értékelték. Legyél Te az első:

A barokk, a muzsika és a virágok, parkok, a pazar városi paloták és templomok városaként a „kis Bécs”-ként aposztrofált Varaždin a Kontinentális-Horvátország egyik legszebb városa. A magyar határtól mindössze 40 km-re fekszik.


A Dráva-folyó mentén elterülő termékeny mezőkön és a Közép-Európából az Adria felé vezető fontosabb utak metszéspontjában lévő előnyős elhelyezkedése folytán már a 8. illetve 9. század óta lakott. Varaždin első írásos említése a III. Béla magyar király által kiadott 1181-es rendeletben történik, melyben Varaždin történelmi nevén - Garestin – kerül említésre.

Varaždinban a 17. században virágzott az iparosság, a kereskedelem, a művészeti élet és az oktatás, templomok, kolostorok, papnöveldék, pazar városi paloták épültek, leginkább barokk stílusban. A város a pompa és a fényesség, a kulturális és társadalmi élet, a bálok és lakomák központjává válik, s „kis Bécsként” kezdik el emlegetni.

1767-ben Mária Terézia császárné Varaždint a horvát királyi tanács városává nevezi ki, s ezáltal a Szlavón-Horvát-Dalmát királyság fővárosává válik. Varaždin ily módon a 18. században Horvátország politikai központjaként jelentős kereskedelmi, iparos és egyházi központtá fejlődik, s az marad egészen az 1776. április 25-én bekövetkezett katasztrofális földrengésig, melyet követően azonban a polgárok és a nemesek nagy része elhagyja a várost, illetve a kormány és a fontosabb állami intézmények Zágrábba települnek át.

Horvátország egykori fővárosának gazdag múltja, műemléki öröksége és kulturális hagyományai napjainkban színpompás utcáin és terein, illetve nagyszámú kulturális eseményében érhetők tetten.

Varaždin turisztikai fellendülését szépségének és a város rendezettségének, illetve az olyan gondosan megválogatott és megvalósított eseményeknek köszönheti, mint a Varaždini Barokk Esték, az utcai járókelők Špancirfest fesztiválja, vagy a Trash Film Festival.

A varaždini utcákon sétálva a számos kultúrtörténeti emlékre bukkanhatunk. A város óvárosi részében a barokk, a még díszesebb rokokó és a klasszicizmus stílusjegyei keverednek. Számos templom és kolostor tanúskodik a város gazdag múltjáról, csak úgy, mint a szellemi fejlődés fontosságáról, melyből főként a ferencesek, a jezsuiták, a kapucinosok és az orsolyarendbeliek vették ki a részüket.

A város központjában, a Tomislav király-téren, ismertebb nevén a Korzón van az egykoron horvát báni székhelyként szolgált Drašković-palota, valamint az 1523-ból származó városháza épülete, amely Európa egyik legrégebbi ilyen építményének számít. A pompás városi paloták, a szépen kialakított utcák, terek, parkok, a megannyi templom, palota, a házak és épületek barokk homlokzata, a Városi Múzeum, az Óváros, a Horvát Nemzeti Színház, a változatos kulturális kínálat, valamint az itt lakók szívélyessége adja Varaždinnak sajátos identitását és hívogatja az idelátogatók és turisták sokaságát, hogy élvezetüket leljék a város által nyújtott kínálatban és magukévá tegyék szellemi és materiális értékeit.

Varasdi Öregvár

A Varasd nevezetességének számító erőd a 14. században, a Cilleiek birtokaként kapta gótikus jellegét, majd a 16. századi helyreállítása során, amikor akkori urai, az Ungnádiak idehívták Domenico de Lailát, a kor legnevesebb építészét, reneszánsz stílusú erőddé alakult át. Kör alakú tornyát is ekkor építették hozzá, a vár körül pedig vizesárok húzódott, melynek köszönhetően egy valódi Wasserburg, azaz Vízivár kinézetét ölti magára. A 18. század vége felé az Erdődy család kisebb felújításokat végez rajta barokk stílusban. Ma városi múzeum működik az épületegyüttesben, melynek képe egyébiránt a mára már kiveszőben lévő 5 kunás bankjegyet díszíti.

Angyalok Múzeuma

Varasd városában található az Angyalok Múzeuma, ezért sokan úgy is nevezik a települést, mint “a város, ahol az angyalok alszanak”. Az egyedülálló múzeum megalapítója egy helyi művész, Željko Prstec volt, művészi alkotásait angyalok ihlették. A múzeum Édenkertet is rejt, amely kiváló helyszín az idelátogatóknak egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre.

Špancirfest

Augusztus végén rendezik meg a Špancirfest (azaz sétáló) fesztivált. A gyönyörűen felújított, békebeli hangulatot árasztó barokk óvárosban ilyenkor 10 napon át utcazenészek, jelmezesek, mutatványosok gondoskodnak a fergeteges hangulatról.Tartomány:Varasd
Cím:Varaždin
GPS: 46° 18′ 20.6856″, 16° 20′ 11.78376″

Még nem érkezett hozzászólás!

Hetedhét kereső:

Töltsd le a Hetedhét kereső mobil applikációt!

  • Egyszerű használat
  • Megmutatja, mi van a közelben
  • Utazáshoz nélkülözhetetlen: Magyar és külföldi úticélok 
Szerezd meg: Google Play

Régióválasztó

arrow_upward